Martin Boonen
21 August 2025
Deabdij van Sint Jan en Sint Scholastica in Maredret werd in 1893 gesticht door Agnès de Hemptinne, zus van een abt uit Maredsous. Ze maakt deel uit van de benedictijnse traditie en volgt de regel van Sint Benedictus: ora et labora, “bid en werk”. Hoewel de abdij minder bekend is dan het naburige Maredsous, is deze gemeenschap van vrouwen opmerkelijk actief. Ze bewaart haar erfgoed, cultiveert haar spiritualiteit en werkt aan haar kunst en ambachten.
Dom Hildebrand de Hemptinne, 2e abbé de Maredsous, et sa soeur, Cécile, future sœur Agnès, fondatrice et première abbesse de Maredret © DR
De neogotische architectuur huisvest een twintigtal nonnen, wier dagelijks leven geworteld is in gebed, handenarbeid en gastvrijheid. Het klooster, de crypte, het uitgebreide koorgestoelte, de glas-in-loodramen en de verlichtingsarmaturen ontworpen door Victor Horta (die in het nabijgelegen Falaën woonde) vormen een decor van zeldzame esthetische samenhang. Deabdij heeft ook een zorgvuldig gecultiveerde medicinale plantentuin, een boomgaard, een bijenstal en een productieruimte gewijd aan zelfvoorziening.
© DR
© Vincent Duterne/JAM-S
Het programma van Open Huis 2025 weerspiegelt de diversiteit van het engagement van de gemeenschap. Elke dag zijn er rondleidingen in deabdij door Zuster Gertrude (om 10u, 14u en 16u) en in de kruidentuin door Zuster Fidès (om 9u30 en 15u). Deze rondleidingen geven bezoekers toegang tot gebieden die normaal gesloten zijn voor het publiek en geven een beter inzicht in de manier van leven van de nonnen.
Le jardin de plantes aromatiques et médicinales de Maredret ©Vincent Duterne/JAM-S
Des conférences viendront approfondir les thèmes chers à la communauté : l’héritage spirituel et médicinal de Sainte Hildegarde de Bingen, présenté par sœur Fidès, et une introduction aux plantes médicinales par le docteur et herboriste Désiré Laza (chaque jour à 10h15 et 14h). Une exposition d’enluminures (avec démonstrations) réunira l’atelier de l’abbaye et l’Atelier Saint Luc de Maredret, dans une présentation d’ouvrages sacrés, enluminés selon des techniques médiévales.
Mère Bénédicte au travail sur les enluminures de Maredret © DR
© DR
Om de ervaring uit te breiden kunnen bezoekers een “Hildegardiaanse” maaltijd reserveren (zaterdag en zondag van 12.00 tot 14.00 uur, €25, op afspraak), bereid volgens de dieetprincipes die zijn ontwikkeld door de Duitse heilige, die een evenwicht tussen lichaam en ziel voorstond.
Hildegard van Bingen was een belangrijke figuur in de 12e-eeuwse benedictijnse spiritualiteit. Hildegard was abdis, visionair, schrijfster en pionier op het gebied van natuurgeneeskunde. Haar gedachtegoed, gebaseerd op de harmonie tussen de mens, de natuur en het goddelijke, is een belangrijke inspiratiebron voor het dagelijkse leven in Maredret. De medicinale tuin, de kloosterkeuken, de ontvangst van gasten die op zoek zijn naar een spirituele retraite, maar ook de ambachtelijke producten (kruidenthee, cosmetica, natuurlijke geneesmiddelen) zijn allemaal rechtstreeks door haar geïnspireerd.
Lezingen tijdens het Open Huis tonen hoe zijn geschriften de keuzes van de gemeenschap blijven sturen, vooral in de relatie met het land, de zorg en het werk. Door deze trouw claimt de abdij een levenskunst die zowel contemplatief als geworteld is, en die de grote tradities van het religieuze erfgoed van België weerspiegelt .
Tot de meest emblematische producten van deabdij behoren de Maredret-bieren: Altus, Triplus en Extra. Deze bieren, het resultaat van een samenwerking met brouwer John Martin’s, zijn het resultaat van een coherent project, ver verwijderd van louter commerciële doelstellingen. De zussen wilden recepten creëren die de waarden van hun gemeenschap en de invloed van Sint Hildegard in de fles weerspiegelen.
© DR
De gebruikte planten (salie, koriander, gember, mirte, spelt, jeneverbessen of peer) zijn geïnspireerd op de planten die groeien in de tuinen vande abdij, gekweekt in een geest van permacultuur. Elk bier heeft zijn eigen aromatische identiteit: Altus verleidt met zijn toetsen van hazelnoot en jeneverbes, Triplus combineert zoetheid met kruidige frisheid, Extra (het lichtste) verrast met zijn fruitige aroma’s en drinkbaarheid.
Tijdens het Open Huis kunnen deze bieren geproefd worden in een bar op hetabdijdomein. Een moment om te ontdekken, maar ook om in gesprek te gaan met de zussen, die persoonlijk deelnamen aan het brouwen van de eerste jaargangen in de brouwerij in Waterloo.
Een markt van lokale ambachtslieden rondt het evenement af: zuurdesembroden, kazen, kruidenthee, ijs, vleeswaren en biologische producten zullen direct te koop zijn. Deabdijwinkel zal voor de gelegenheid zijn deuren openen en verluchtingen, iconografie, religieuze voorwerpen, kaarten, boeken en andere creaties uit hetkloosteratelier tentoonstellen.
On-site hapjes (geïnspireerd op recepten van Sint Hildegarde) en een bierbar ronden de culinaire hoogstandjes van het weekend af.
Op 13 en 14 september nodigen de nonnen van Maredret iedereen uit die op zoek is naar een diepere verbinding met hun levend erfgoed, kloosterkunst en belichaamde spiritualiteit. Gedurende een weekend worden bezoekers uitgenodigd om te vertragen, te observeren en te luisteren. Een kostbare onderdompeling in het hart van Wallonië, op een van de meest discrete en inspirerende plaatsen van het Belgische erfgoed.
Op internet
Publicité
Publicité