Ann Vandenplas
06 November 2025
L’Éventail – Wat kunnen onze lezers verwachten als ze uw keuken komen ontdekken?
Alain Bianchin – Voor mij is het belangrijkste vandaag de dag de puurheid van smaak, zonder ooit te overdrijven. Wijlen de Belgische chef Alain Troubat was als een geestelijk vader voor me in de keuken. Hij wist alles, maar structureerde zijn kookkunst rond drie smaken, drie smaakrichtingen. Bovendien merken we dat klanten steeds meer terugkeren naar eenvoud. Gisteren rond lunchtijd ontving ik bijvoorbeeld drie mensen die alleen uit Knokke waren gekomen om hun patrijs te proeven. Ze maken deze reis al zeven jaar, elke september, voor dit gerecht. Ik bereid het altijd op de ouderwetse manier: geroosterd in een wijnblad, vergezeld van kleine luciferappeltjes. Ze vertelden me: “We hebben 220 kilometer gereisd voor een patrijs, maar het was de reis waard”. Vandaag, op mijn eenenvijftigste, ben ik teruggekeerd naar een eenvoudigere, meer oprechte manier van koken. Mijn doel is om emotie op te wekken en plezier te geven .
© Patricia Mathieu
– Hoe is deze roeping voor koken ontstaan?
– Mijn moeder had een peettante, Amélie, die mij heeft opgevoed. Ze was een voormalige au pair, zoals gebruikelijk was in die tijd. Ze was opgegroeid op een boerderij, had veel meegemaakt, maar had altijd een glimlach op haar gezicht en een gevoel van welkom. Er stond thuis altijd iets te koken. Zij was het die mij de smaak voor delen, eenvoudige producten en vrijgevigheid bijbracht. Dankzij haar wilde ik kok worden .
– Wat is je favoriete product om mee te werken?
– Deaubergine! Het weerspiegelt wie ik ben en waar ik ben geweest. Aubergines zijn Italiaans en gul. Maar ik bereid hem ook met ponzu van citrusvruchten, of gekonfijt in Taiwanese saté. Dit zijn de Japanse accenten die ik graag in mijn gerechten verwerk . Toen ik vijfentwintig was, werkte ik voor een Japanse vrouw die Frans wilde leren koken. Ik liet haar wat eenvoudige technieken zien en na elke les bereidden we een Japans diner. Het was een geweldige samenwerking die me echte inspiratie gaf voor mijn kookkunst! Vandaag is mijn aubergine, een kruising tussen Italië en Japan, mijn lievelingsgerecht geworden. Iedereen is er dol op.
Préparation pour 4 personnes
© Patricia Mathieu
Ondersteuning
1. Bereid de eend voor:
2. Gevulde dadels :
3. Saus :
4. Fruitige toppings :
5. Serveer met groenten:
6. Verse bijgerechten :
7. Samosa dijen :
8. Falafels :
Ce plat est disponible jusqu’au 30 novembre inclus, uniquement le soir à la Maison Alain Bianchin : Brusselsesteenweg, 663 – Jezus-Eik (Overijse).
Photo de couverture : © Patricia Mathieu
Restaurant
Huis Alain Bianchin
Adres
Brusselsesteenweg, 663
Jezus-Eik (Overijse)
Dienstregeling
Dinsdag t/m vrijdag
12:00 – 13:30
19:00 – 21:00
Zaterdag
19:00 – 21:00
Telefoon
Website
Publicité
Publicité