• HLCÉ

“Ma Vie à Table, à la belge” door Éric Fernez

BoekGastronomieHoofdKeukenVoedsel

Patrick Fievez

13 February 2025

Deze chef-kok, geboren in Quaregnon in de Borinage, kreeg twee Michelin-sterren voor zijn restaurant D’Eugénie à Emilie in Baudour bij Bergen en is ook eigenaar van twee brasserieën, Le Faitout (ook in Baudour) en La Marelle in Quévy. Geschreven door René Sépul, vertelt Éric Fernez over zijn carrière, zijn jeugd, die al in het teken stond van koken, en veel van de recepten uit zijn brasserie Le Faitout. En ze geven je echt zin om te gaan zitten en te eten.

Het was zijn grootmoeder van vaderskant – Bobonne Emilie – die Eric Fernez de smaak van het koken bijbracht. ” Het was een nogal burgerlijke, Frans geïnspireerde keuken. Er stond altijd een pan op het fornuis. Ze bereidde coq au vin, blanquette de veau en boeuf bourguignon en niet te vergeten lokale specialiteiten zoals Vlaamse asperges en in boter gebakken biefstuk. En ze at elke week friet. “In het huishouden van Fernez was eten geen sinecure. Elke avond begon de maaltijd met een terrine bij het aperitief… Daarna kwamen het voorgerecht, het hoofdgerecht en het dessert. “Elke avond “, benadrukt de tweesterrenchef. En op zondag? “Het was meer gepolijst en meer gastronomisch “. Zoals de pagina’s van dit boeiende boek onthullen, is Eric Fernez nooit een fan geweest van de moleculaire of veganistische keuken. “Smaak gaat niet over verfijning “, herhaalt hij graag.

© DR

Elke avond begon de maaltijd met een terrine bij het aperitief… Daarna kwamen het voorgerecht, het hoofdgerecht en het dessert. “Elke avond “, benadrukt de tweesterrenchef. En op zondag? “Het was meer gepolijst en meer gastronomisch “. Zoals de pagina’s van dit boeiende boek onthullen, is Eric Fernez nooit een fan geweest van de moleculaire of veganistische keuken. “Smaak gaat niet over verfijning “, herhaalt hij graag.

“Als je niet van boter houdt, is dit boek niets voor jou”.

Naast zijn vaak kleurrijke herinneringen geeft hij ons een schat aan recepten uit zijn brasserie Le Faitout, in 2015 uitgeroepen tot “brasserie van het jaar” door de Gault&Millau gids. Runderwang à la bourguignonne, konijn met pruimen, Mechelse koekoek met gantoise saus, kroket met gegratineerde chicon (onweerstaanbaar!), thermidor met kreeft, zalm à l’oseille (het typische gerecht van de gebroeders Troisgros), tiramisu op Belgische wijze, rabarbertaart… Naast zijn creaties in zijn tweesterrenzaak (tegenover Le Faitout) geeft de chef blijk van een echte passie voor brasseriegerechten, deze comfortabele, gastronomische en gezellige keuken. Hij heeft ook een passie voor wijn en bier (zijn brasserie La Marelle heeft 480 bieren op de kaart). Hij zal ons vertellen over het avontuur van zijn tweesterren gastro-restaurant.

Foto omslag: © Cicci Olsonn

Next Day Real Estate: beter bouwen, voor minder

Vastgoed

In een tijd waarin de huizencrisis aanhoudt en de klimaatverandering de prioriteiten van de vastgoedsector hertekent, kiezen sommige spelers voor een resoluut pragmatische aanpak. Dat is het geval voor Next Day Real Estate, waarvan de drie oprichters (Vittorio Mettewie, Pierre Pozzi Belforti en Rik Vandenberghe) soberheid, innovatie en budgetcontrole centraal stellen in hun model.

Art deco, de triomf van de moderniteit

Kunst & Kultuur

In Milaan biedt de tentoonstelling Art déco, il trionfo della modernità* een internationaal overzicht van deze beweging en laat tegelijkertijd de Italiaanse creatieve kant zien.

Du 27/02/2025 au 29/06/2025

Informations supplémentaires

Boek

Eric Fernez – Mijn leven aan tafel

Auteur

Tekst: René Sépul
Foto’s: Cici Olsonn

Uitgever

Sh-Op Uitgaven

Op internet

Publicité

Frédéric Beigbeder : In de voetsporen van zijn vader

Boeken

De tijd is al lang voorbij dat Frédéric Beigbeder schreef dat liefde niet langer dan “drie jaar” duurt, toen hij zijn literaire dubbelganger gebruikte om een maatschappij te beschrijven die zichzelf verkocht voor 99 frank. Zijn laatste non-fictieromans bewijzen dat hij mettertijd eindelijk in het reine is gekomen met zijn jeugd.

Tous les articles

Publicité

Tous les articles