• HLCÉ

Bourgogne, een lokale wijn

FrankrijkGastronomieWijnbouw

Hughes Belin

23 July 2025

Met slechts 4% van het wijnbouwgebied van Frankrijk kan Bourgondië bogen op een reputatie die omgekeerd evenredig is met zijn geografische omvang. En als er ooit een emblematisch wijngebied was waar de kwaliteit van het terroir de wijnen een identiteit geeft die uniek is in de wereld, dan is dit het wel. De markt vergist zich niet, want de vraag blijft onverminderd groot ondanks de stijgende prijzen. Is Bourgondië daarmee een ontoegankelijke nectar geworden die voorbehouden is aan een rijke elite van kenners? Niet zo zeker…

Het eerste wat opvalt als je in Bourgondië aankomt, is de homogeniteit van het landschap. De horizon bestaat uit zacht glooiende heuvels, bebost op de top, en hellingen beplant met wijnstokken zo ver het oog reikt. In de rustige dorpjes van Bourgondië overheerst het wit van de kalkstenen muren met rode dakpannen erop, met af en toe een polychroom dak van geglazuurde dakpannen op een vierhoekige klokkentoren of een rijk woonhuis. Het is alsof je terug bent gereisd naar een onveranderlijk verleden, met een sterke gehechtheid aan traditie.

© DR/Shutterstock.com

Bourgondië bestaat vanwege zijn geschiedenis. ” Onze rijkdom is onze bodem. We kunnen de bodem van Bourgondië niet kopiëren en plakken. We liggen eeuwen op hen voor! Het waren de monniken, die een passie hadden voor wijnbouw, die in de Middeleeuwen de wijngaarden begonnen te ontginnen,” waarschuwt Cédric Dechelette, Export Manager bij Moillard, een wijnhandelaar en producent in Nuits-Saint-Georges. Sinds de middeleeuwen waren het de monniken, die enthousiast waren over wijnbouw, die de wijngaarden van de regio verdeelden. Chardonnay en Pinot Noir, de twee druivenrassen van Bourgondië, zijn geen variëteiten zoals Muscat of Sauvignon Blanc. Ze “werken als een spons en dienen het terroir ” door hun specifieke smaak uit de bodem te halen. “Binnen drie meter is de wijn anders “, legt hij uit. Het resultaat: meer dan duizend ‘climats’ die in 1936 werden erkend door de Appellations d’Origine Contrôlée en die in 2015 UNESCO Werelderfgoed werden.

De smaak van Bourgondië

© Moillard

Elk klimaat wordt dus ‘geïnterpreteerd’ door de wijnbouwer. De aard van de ondergrond van een wijnstok vereist wortels van verschillende diepte om het beste uit zichzelf te halen, dus onderstammen en klonen worden van perceel tot perceel aangepast. De wijnstokken worden geleid volgens de opbrengstvereisten van de appellation of cru, rekening houdend met blootstelling aan de zon, de invloed van het reliëf en de bosbedekking. “De wijnbouwers zijn boeren die op hun land wonen en het van buiten kennen,” vat Cédric Dechelette samen.

© Moillard

Bourgondieën zijn zowel vergelijkbaar als verschillend: ze hebben de smaak van hun streek, maar de nuances zijn groot als je ze vergelijkt. Chardonnays uit de Chablis-streek zijn mineraal en zilt met een vleugje spanning, die uit de Côte d’Or zijn vol en vet, met aroma’s van noten, terwijl verder naar het zuiden die uit de Côtes Chalonnaise en Mâconnaise zachter zijn. Soms tanninerijker, soms zijdezachter, meer of minder gekenmerkt door rood fruit en humus, de rode wijnen bieden een zeer breed scala aan sensaties, maar worden altijd gekenmerkt door de spanning van pinot noir, wat het zo’n uniek, delicaat en vertederend druivenras maakt.

Het ‘houtsap’ dat Parker voorstond, werkte niet in Bourgondië. Hier gebruiken we het als een hulpmiddel, niet als een markering. Tegenwoordig willen consumenten nauwelijks nog aan het vat ruiken – de mode is uit de mode. “legt Cédric Dechelette uit. En Bourgondië, dat zich tijdens de wereldwijde rage voor houtachtige wijnen gedeisd wist te houden, heeft er vandaag geen spijt van, want zijn imago heeft er niet onder geleden, integendeel.

Du chardonnay bourguignon © DR/Shutterstock.com

Zou het uiteindelijk de natuur zijn, d.w.z. klimaatverandering, die de smaak van Bourgondië zou kunnen veranderen? ” In zeer warme jaren verliezen we een beetje zuurgraad. Maar Pinot Noir en Chardonnay weerstaan de hitte redelijk goed. ” zegt de expert geruststellend. Het zeer warme jaar 2020 bijvoorbeeld verraste iedereen omdat de Bourgognes ondanks het zeer rijpe fruit goed in balans waren – een ‘makkelijk’ jaar waarin iedereen goede wijnen kon maken.

Prijzen stijgen

Een terroirwijn bij uitstek, vaak geïmiteerd maar zelden geëvenaard, Bourgogne heeft de wind in de zeilen bij wijnliefhebbers over de hele wereld. Als je bedenkt dat de Bourgogne slechts 3% van de Franse wijnproductie en 0,5% van de wereldproductie vertegenwoordigt, heeft het ‘schaarste’-effect een enorme impact op de prijzen. “Bourgondië is een heel kleine regio en we hebben genoeg nodig voor de hele planeet “, vat Cédric Dechelette samen. Toegegeven, de regio exporteert de helft van zijn productie, een percentage dat bij Moillard oploopt tot 70%.

© DR/Shutterstock.com

Andere factoren zorgen ook voor een opwaartse druk op de prijzen: de grillen van het weer, waardoor de opbrengsten dalen die al beperkt zijn door de specificaties van de appellations, maar ook de kosteninflatie (energie, personeel, enz.) en het tekort aan arbeidskrachten, vooral trekkerchauffeurs! Wijnbouw vereist veel handenarbeid. Als gevolg hiervan piekten de prijzen in 2021, een jaar waarin de oogst gehalveerd was. De markt bleef kopen, maar restaurants waren voorzichtiger. Hoewel hoge prijzen goed zijn voor wijnboeren, zijn te hoge prijzen niet goed voor de sector, omdat consumenten op zoek gaan naar alternatieven. “Als de consument stopt met kopen, is het al te laat “, zegt Cédric Dechelette.

Toegankelijke Bourgogne bestaat!

Dus hoe koop je Bourgogne, ondanks alles? Laten we eerst een veelvoorkomend misverstand uit de wereld helpen: hoewel de ‘locomotieven’ bijdragen aan de reputatie van de regio, zijn ze meer een voorwerp van speculatie. “Iedereen kent Romanée-Conti, maar niemand drinkt het,” zegt Cédric Dechelette. Maar wijn is bedoeld om te drinken en te delen. Daarom doet Maison Moillard er alles aan om minder bekende dorpen met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding te promoten.

© Moillard

Sommige van de minder bekende ‘dorps’appellations in de Côte d’Or, zoals Gevrey-Chambertin, Pommard, Volnay, Chassagne en Puligny-Montrachet, zijn het ontdekken waard. In de Côte de Nuits zijn Marsannay en Fixin toegankelijker dan hun prestigieuze buren. In de Côte de Beaune bieden Ladoix, Pernand-Vergelesse, Savigny-Lès-Beaune en Chorey-Lès-Beaune bijvoorbeeld een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding voor wijnen niet ver van de beroemde Aloxe-Corton of Corton-Charlemagne. Andere voorbeelden zijn Monthelie, vlakbij Meursault, en in het zuiden Saint-Aubin, Santenay en Maranges.

Door de opwarming van de aarde bieden de wijnen uit de Haute-Côtes-de-Nuits waar voor hun geld, omdat ze geconcentreerder en dus evenwichtiger zijn dan vroeger. Wijnen uit de Côte Chalonnaise zijn ook populair, vooral minder bekende appellations zoals Givry, Rully en Montagny. In de Mâconnais zijn Viré-Clessé en Saint-Véran zeker een bezoekje waard.

© Moillard

En waarom zou je niet toegeven aan de verleiding van een paar Bourgondische bubbels? Crémant de Bourgogne deelt de druivenrassen chardonnay en pinot noir met champagne, wat misschien zijn succes verklaart. Het is een van de weinige segmenten die groeit qua verkoop, met ongeveer twintig miljoen flessen per jaar. Zo veel zelfs dat Moillard heeft besloten er een speciale productielijn aan te wijden om aan de vraag te kunnen blijven voldoen.

In een moeilijke markt waar jonge consumenten zich afkeren van wijn, is de strategie van de négociant om neofiet consumenten “goede, toegankelijke wijnen ” aan te bieden, d.w.z. wijnen die het terroir weerspiegelen en ervoor zorgen dat ze verder op reis willen gaan. Van eenvoudige generieke Bourgognes tot grands crus, “Bourgogne wordt verkocht in het glas, je moet het proeven!

Calvin Marcus: Huidschilderijen

Kunst & Kultuur

Een belangrijke gebeurtenis! Het museum Dhondt-Dhaenens presenteert de eerste solotentoonstelling in een Europese instelling van Calvin Marcus (San Francisco, 1988).

Du 18/05/2025 au 17/08/2025

Publicité

Caspian Tradition viert 30 jaar Belgische kaviaar!

Food & Wijn

Dertig jaar na de oprichting in Waterloo is Caspian Tradition uitgegroeid tot een toonaangevende referentie voor uitzonderlijke kaviaar in België. Als erfgenaam van een eeuwenoud Iraans familievakmanschap en dankzij een voortdurende zoektocht naar uitmuntendheid, behoort het huis vandaag tot de meest opmerkelijke gastronomische successen van het land.

Tous les articles

Publicité

Tous les articles