• HLCÉ

Au Châtelain, de verstilde revolutie van Odette en Ville

BrusselRestaurantVoedsel

Martin Boonen

07 November 2025

Odette en Ville is een klein instituut in het hart van de Châtelain-wijk, en in Brussel is het een populair adres, met een stevige basis. Maar zelfs de grote klassiekers moeten soms worden herzien. Het hotel-restaurant van de Litvine Society heeft onlangs een echte facelift gekregen. De eetzaal, keuken en menukaart hebben een grondige facelift gekregen, waardoor de zaak up-to-date is zonder het te verraden. Dit alles bevestigt de status van Odette en Ville als een veilige gok.

Na enkele weken van zomerrenovaties heropende Odette en Ville haar deuren op 4 september 2025. Het iconische adres van de Litvine Society Het iconische adres van de groep heeft nu een gerestaureerde gevel, een gemoderniseerde keuken en een vernieuwde menukaart, terwijl het zijn ziel heeft behouden: een adres dat chic is maar niet stoffig, een plek die elegant is maar niet pompeus, en vooral een plek met een zorgvuldig samengesteld menu waar je goed kunt eten.

Odette en Ville/Litvine Genootschap

Was de metamorfose van deze zomer van 2025 nodig? Misschien niet. In ieder geval heeft het de verdienste dat het etablissement in zijn oude glorie is hersteld. De gezellige sfeer blijft, met fluwelen bankjes, kaarsen en zwart-wit schilderijen die de geest van de Roaring Twenties oproepen. Odette en Ville heeft iets van de Coste in Parijs, of is het de allure van een Londense club? Het zou ook de stijl van een boetiekhotel in New York kunnen zijn. Odette en Ville heeft iets zachts, zachts, bijna intiems.

Odette en Ville/Litvine Genootschap

Odette en Ville/Litvine Genootschap

Naast deze ruimte met zijn licht magnetische sfeer is er een loungebar en zijn er acht luxe kamers, die bijdragen aan de bijna‘speak easy‘-sfeer.

Traditie en vernieuwing

De veranderingen zijn niet alleen cosmetisch. Ook het menu heeft een complete make-over gekregen. Nelson Vander Meuter is de nieuwe Executive Chef. Deze gepassioneerde jonge chef heeft het nieuwe menu ontwikkeld in nauwe samenwerking met Vladimir Litvine, de culinaire consultant van de groep. Zijn werk in de keuken is gebaseerd op drie essentiële pijlers: het product centraal stellen, een evenwicht vinden tussen traditie en moderniteit, en verrassen zonder te vervormen. Het is dan ook geen verrassing dat het nieuwe menu vakkundig laveert tussen emblematische handtekeningen en originele creaties.

Chef-kok Nelson Vander Meuter © Odette en Ville/Litvine Society

Vaste gasten kunnen er zeker van zijn dat ze met plezier terugkeren naar de favorieten van het huis: zalmkrokante rijst met ponzu-saus en kreeftenravioli met rode curry zijn nog steeds vaste favorieten. Maar het menu is ook verrijkt met nieuwe aanbiedingen die getuigen van de creatieve vernieuwing van het huis: nieuwe gerechten zijn onder andere kip met morilles vergezeld van een gourmetpuree, linguine met hele kreeft overgoten met de bisque van het huis en tonijntataki met een Aziatisch tintje. Om te delen: op het menu staan een imposante Black Angus runderrib van 600 gram en een hele in de oven geroosterde zeebaars. Het menu put duidelijk zijn invloeden uit keukens over de hele wereld. Een perfecte match met de kosmopolitische sfeer van deze plek.

Du soufflé à la dame blanche : promesses tenues

Na de aperitieven, cocktails en mocktails biedt het menu een aantal hapjes om te delen. De ham & kaas macaroni kroketten met hun pittige mayo zijn bijzonder goed. Als voorgerecht zal de rode tonijntartaar met avocado en sesam geen prijzen winnen voor originaliteit, maar de uitvoering is foutloos. Zo goed zelfs dat het van hetbord verdwijnt in minder tijd dan het kost om erover te schrijven. De echte Gruyère soufflé met een vloeiend hart overtreft de belofte van zijn titel en wordt een waar monument op zich! Hij is mooi, hij is lekker, hij is regressief: in één woord, sappig.

Odette en Ville/Litvine Genootschap

Odette en Ville/Litvine Genootschap

Als hoofdgerecht is de gigantische Caesarsalade in schnitzelstijl erg lekker met zijn gepaneerde stukjes kip. De onberispelijke kruiden geven het geheel, tegen alle verwachtingen in, een zeer mooie balans. Het is een maaltijd om van te watertanden. De ossenhaas, geflambeerd in cognac en pepersaus, doet zijn traditionele naam eer aan. Als het zijn ietwat stijve academische kant niet kan verloochenen, is dat maar goed ook! In het midden van het bord ligt een uitstekend stuk rundvlees dat (zoals gevraagd) rauw gebakken is, rijkelijk overgoten met een zachte, glanzende saus. De eenvoudigste gerechten zijn ook de meest compromisloze. Deze ossenhaas brengt bij elke hap het hartige comfort dat we gewend zijn.

Odette en Ville/Litvine Genootschap

Odette en Ville/Litvine Genootschap

Als dessert is de witte dame, gelato stijl, nu al een icoon: geen enkele Brusselse fijnproever is ontsnapt aan het hypnotiserende schouwspel van deze verschroeiende chocolade die over deze geglazuurde vanillepiramide wordt gegoten… Een perfect verdiende iconische status, vooral omdat de portie royaal is.

Moderniser sans renier, rafraîchir sans trahir, progresser sans révolutionner, voilà comment résumer l’esprit de la rénovation “de la carte au plafond” d’Odette en Ville. Pas simple de faire évoluer les institutions dont le succès se joue parfois sur un fil : il faut du tacte, du doigté, bref de la sensibilité. Encore une fois, le groupe Litvine Society fait la démonstration qu’il n’en manque pas.

Informations pratiques
Odette en Ville
Rue du Châtelain 25
1050 Bruxelles
Horaires : Tous les jours de 12h à 14h30 et de 19h à 22h30
Fermé samedi midi et dimanche midi
Réservations et informations : www.odetteenville.be

Hans Op De Beeck

Conversation avec Hans Op de Beeck

Foires & Expositions

Hans Op de Beeck nous ouvre les portes de ses ateliers, dévoilant gestes, créations et pensées qui structurent son univers. Il présente actuellement On Vanishing dans les deux espaces parisiens de la galerie Templon jusqu’au 31 octobre.

Diner in Château d'Argenteuil

Jetset & Adel

In het kasteel van Argenteuil in Waterloo, waar nu de Europese School Brussel-Argenteuil is gevestigd en waarvan de stichter en huidige voorzitter Prins Félix de Merode is, werd een galadiner georganiseerd voor de vereniging “Cœur-accord”. Cœur-accord”, onder het beschermheerschap van prins en prinses Charles-Louis de Merode (ouders van prins Félix), is een vereniging zonder winstoogmerk met als doel kinderen en tieners te helpen zich te ontwikkelen en hen op te voeden en te beschermen op het gebied van relaties, emoties en seks © Violaine le Hardÿ de Beaulieu

12/09/2025

Extra informatie

Restaurant

Odette in de stad

Adres

Rue du Châtelain, 25
1050 Elsene

Reserveringen

Advertentie

Casa Due: Sébastien Maes neemt het voormalige restaurant Bouchéry over

Food & Wijn

Toen Damien Bouchery na 15 jaar culinaire creativiteit de sluiting van zijn restaurant aankondigde, kwam er een einde aan een waar Brussels instituut. Zijn plantaardige, intuïtieve en geëngageerde aanpak had de norm gezet. Maar de leegte duurde niet lang: Casa Due is net geopend in hetzelfde gebouw, en daarmee begint een nieuw verhaal.

Alle artikels

Advertentie

Alle artikels