• HLCÉ

Aleor wijst de weg naar het leven

Deco-designDuurzaamheidLifestyleOntwerpSchepping

Agnès Zamboni

07 July 2025

Deze galerie in Elsene is ontstaan in het kielzog van de tentoonstelling Regenerative Futures, georganiseerd in 2024 ter gelegenheid van de tiende verjaardag van de Fondation Thalie. Meer bepaald in het kielzog van het programma Créateurs Urgence Climat, dat in 2020 werd gecreëerd: een reeks gesprekken tussen kunstenaars, ontwerpers en geëngageerde wetenschappers die een kruisbestuiving van werelden en kennis voorstellen om een maatschappij na de koolstofuitstoot te schetsen en een nieuwe manier van denken over te brengen.

De oprichtster Nathalie Guiot, lid van het overgangscomité van Decathlon, heeft de ambitie om op de Ecodesign & Creation Chair “een gemeenschap op lange termijn te vormen, met een echte ondersteuning voor ontwerpers. Onze eco-familie zal groeien met internationale ontwerpers die zich bekommeren om ecosystemen, die vragen stellen over duurzame en ecologische productie, van de winning van het materiaal tot het einde van de levensduur. We kunnen de ontbossing van de Amazone niet negeren, noch het feit dat zes van de negen planetaire limieten al zijn overschreden.

Nathalie Guiot (links), oprichtster van galerie Aleor, en Alexia Venot, uitvoerend directeur en specialist in biomaterialen. Eline Willaert

LX.01.SPI wandlamp, zeewier en gerecycled aluminium, ontworpen door Anaïs Jarnoux en Samuel Tomatis. Eline Willaert

We houden ons bezig met de productie van prototypes, eenmalige stukken en beperkte edities, waarbij we gebruik maken van natuurlijke afvalproducten zoals zeewier, en textielcreaties op basis van zijdecocons en mycelium“. Het werk van tien ontwerpstudio ‘s is momenteel te zien in de galerie Aleor. Onder hen is het laboratorium vanAnaïs Jarnoux en Samuel Tomatis, gebaseerd op onderzoek naar mariene hulpbronnen, met name zeewier, dat de mogelijkheden van dit materiaal verkent door samen te werken met wetenschappers en ambachtslieden. Tony Jouanneau, textielveredelaar en winnaar van de Grand Prix de la Ville de Paris in 2024, werkzaam in het atelier Sumbiosis, heeft in samenwerking met de Sorbonne-universiteit een verfproces ontwikkeld waarbij gebruik wordt gemaakt van microalgen, insecten-etende motieven met behulp van een microbiële druktechniek op stof en kleurstoffen afkomstig van zee-egels.

Alto kast in Provençaals riet (defecte strips) en massief kersenhout, ontworpen door Juliette Rougier. Onde tafel in bruine eik en walnoot, creatie Théophile de Bascher. N1 mobiel in gezwart staal en Reishi™, MicoWorks, creatie Miriam Josi en Stella Lee Prowse, Aléa. Eline Willaert

Arborescente kruk in gevlekt amberkleurig 3D keramiek, ontworpen door Jessica Boubetra en Jean-Baptiste Lenglet.

Jessica Boubetra en Jean-Baptiste Lenglet hebben werken in 3D-keramiek gemaakt, terwijl Juliette Rougier een lijn meubels laat zien die bedekt zijn met een soort marqueterie, gemaakt in riet uit de Provence van het afval van een plaatselijk bedrijf. Miriam Josi en Stella Lee Prowse, die groei, verval en afval onderzoeken, hebben gekozen voor een soort paddenstoelenleer ontwikkeld door een Amerikaans bedrijf. Théophile de Bascher, zoon van een houtsnijder, geeft vorm aan steen en hout en haalt zijn materiaal uit de restanten van zijn familie-erfgoed. De galerie is open op afspraak.

Foto omslag: Onde tafel in bruine eik en walnoot, ontworpen door Théophile de Bascher. Eline Willaert

Les Petits Oignons: 40 jaar en still going strong

Gourmet

Op de Zavel is er een brasserie die traditie op een resoluut moderne manier brengt. Al 40 jaar geeft Les Petits Oignons de smaak van Brussel weer, met zijn kenmerkende recepten, radicale versheid en compromisloos elegante service.

Middeleeuws feest in de Roy d'Espagne

Plezier & Gastronomie

Op 13 november 2025 vormt de Grote Markt in Brussel het decor voor een groots middeleeuws diner, waar de pracht en praal van weleer, historische muziek en rustieke gerechten samenkomen voor een uitzonderlijke avond. Een ongewoon evenement in het hart van de hoofdstad.

Van 13/11/2025 tot 13/11/2025

Extra informatie

Website

Advertentie

Provençaalse smaken

Interieur & decoratie

In 2018 bliezen Lawrence en Constance Slaughter het oudste wijndomein in de Luberon nieuw leven in. Vandaag de dag produceert Château de Mille niet alleen heerlijke wijn, maar biedt het ook een levensstijl waarin natuur en cultuur harmonieus samengaan.

Alle artikels

Advertentie

Alle artikels