Virginie Draelants
07 August 2025
Een lang weekend Barcelona is een must! De stad dankt haar architecturale heraut, de grote Antoni Gaudí, aan de opname van verschillende monumenten op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, waaronder de adembenemende Sagrada Familia, die nog steeds niet af is maar in 2026 voltooid moet zijn ter gelegenheid van de honderdste sterfdag van Gaudí. Alleen de voltooiing van bepaalde delen, waaronder de immense trap bij de ingang, zal waarschijnlijk nog acht jaar op zich laten wachten. Zullen we het toegeven? We vonden het zeer symbolische interieur van de kathedraal mooier en ontroerender dan de gevels, die allemaal verschillend zijn en de Geboorte, het Lijden en de Glorie illustreren. De ingangen symboliseren de drie deugden: Liefde, Hoop en Geloof. Geen steen, geen glas-in-loodraam, geen pilaar of bas-reliëf heeft zijn eigen betekenis en licht anders op naargelang de loop van de zon… Het is een schok om ondergedompeld te worden te midden van zoveel kleur en majesteit. De apsis, met zijn zesendertig schuine zuilen, doet denken aan een bos dat je blik naar het hemelgewelf tilt. Centraal verbindt het de vijf schepen en de drie ingangen. Salamanders, slangen, kameleons, slakken, hagedissen, kikkers… de natuur, die de architect zo na aan het hart lag, is overal aanwezig. Gaudí had een gedegen kennis van liturgie, maar zijn christelijke bescheidenheid was echt: hij eiste dat de slanke, ingewikkelde torenspitsen van zijn magnum opus nooit boven het hoogste punt van de door God zelf geschapen heuvel Montjuïc uit zouden komen. De kathedraal trekt 15.000 bezoekers per dag, zoals onze gids Gonzalo Ventura ons vertelt. Het is dus een goed idee om je goed voor te bereiden op je bezoek!
Het Majestic Hotel & Spa werd geopend in 1918. Carlos Garralaga
In plaats van te kiezen voor een Airbnb-accommodatie, die momenteel het doelwit is van het stadsbestuur, kun je jezelf trakteren op de glamour van een verblijf in het Majestic Hotel & Spa. Dit vijfsterrenhotel is lid van de Leading Hotels of the World en heeft een ideale ligging aan de Paseo de Gracia. Het is de perfecte uitvalsbasis voor je verblijf en wordt deskundig geleid dooralgemeen manager Pascal Billard. Een charmant welkom van Santiago Martin, directeur communicatie, en zijn attente personeel. Een elegante omgeving, het gastronomische restaurant SOLC, voortreffelijke ontbijten (die bekend staan als de beste in Barcelona), een populair dak, een spa op de 10e verdieping – als een stedelijke oase met Natura Bissé-behandelingen – met een groot hydrotherapiezwembad en een zwemgang in de kelder… Je zult je hier zo goed voelen dat je vergeet om erop uit te gaan om de charmes van de Catalaanse hoofdstad te proeven. En dat zou jammer zijn, want zelfs als je denkt dat je alles weet over de stad, zijn er altijd verrassingen in petto.
Marmeren vloeren en antieke wandtapijten zijn een eerbetoon aan het historische verleden van het hotel. Majestic Hotel
De kamers en suites combineren ultramodern comfort met klassiek chique meubilair. Welkom Hotel
Onze Zwitsers-Catalaanse gids Joana Wilhelm, een charmant en levendig karakter, nam ons mee door de straten van de Ciutat Vella, de oude stad. Als kunstliefhebber die al jaren in Barcelona woont en zeven talen spreekt, nam ze ons mee op een wandeling die begon voor de kathedraal van Santa Cruz en Santa Eulalia, op het Pla de la Seu. De Gotische wijk (Barri Gòtic), met zijn schaduwrijke steegjes vol historische huizen, is vaak druk. Gelukkig is het gemakkelijk om in Joana’s kielzog weg te komen van de massa’s toeristen, terwijl ze ons een detail op een gevel laat zien, een kortere weg door een onwaarschijnlijk steegje of een verrassende binnenplaats. Al kletsend komen we langs de markthallen van La Boqueria, de basiliek van Santa Maria del Mar, El Born, het Plaça Reial… Joana geeft ons haar top tips(zie hieronder). Een laatste wandeling langs Rambla Catalunya en een taxi brengt ons terug naar het hotel voor een moment van ontspanning in het hydrotherapiezwembad, voor een Toque de Calma lichaams- en gezichtsbehandeling van een uur in de spa. Kunstliefhebbers zullen de vele kunstwerken waarderen die verspreid zijn over het hotel, inclusief alle 275 kamers en suites: Anish Kapoor, Jaume Plensa, Antoni Tàpies, José Cobo Calderón, Richard Deacon, Dionís Baixeras, Miguel Angel Campano, Richard Long, Antonio Saura…
Het dakterras, een ideale plek om 's avonds te genieten. Carlos Garralaga
Het is geen geheim dat het eten in Barcelona heerlijk is. Of je nu kiest voor een tapas- en wijnbar zoals Murria, of jezelf trakteert op een restaurant met Michelinster, je bent in voor een traktatie… El Tribut is minder dan een jaar geleden geopend en heeft ons overtuigd met zijn ultraverse menu dat in het teken staat van de zee – normaal, zou je zeggen, voor een restaurant dat naast de Port Olímpic ligt en uitkijkt over de jachthaven en de zeilboten. We lunchten er rond 14.00 uur, als de Spaanse tijd het toeliet, en werden verleid door het smetteloze decor, zowel organisch als eigentijds, als een postmodern eerbetoon aande architectuur van Gaudí.
s Avonds serveert chef-kok David Romero in SOLC, het gastronomische restaurant van het Majestic Hotel & Spa, een reeks seizoensgerechten die deels zijn geïnspireerd op het biologische stuk land dat het team exclusief bewerkt op 35 kilometer van de stad. We proefden van een 5-gangenmenu van perfecte lichtheid en balans: Rode garnaalkroketjes uit Vilanova met hun gesnackte staarten; Maresme-erwten gestoofd met Duroc-varkenswang en een vleugje munt; soep van kastanje en foie gras met gekarameliseerde hazelnoten; gegrilde wilde tarbot, zeeragout en erwten (volgens de veiling van de dag); cannelloni van scharrelkip en Duroc-varkensvlees met romige morilles; en tot slot de wentelteefjesemulsie, karamelijs en knapperige brioche. Probeer op zondag zeker El Brunch gourmet! Merk op dat het hotel zijn eigen deskundige snijder van jamón ibérico heeft.
Op de laatste dag, in Reserva Ibérica The Kitchen, nodigt meester-rijper Manuel López ons uit om verschillende hammen te proeven, waaronder Jabugo AOC Huelva (uit Andalusië) en Guijuelo (uit Salamanca, meer naar het noorden), geserveerd met een goede Jerez de la Frontera sherry. Pata negra varkens, gefokt bellota, zijn gespierd en smakelijk: ze zwerven vrij rond en moeten veel bewegen om hun voedsel te vinden, waarvan 90% bestaat uit eikels… In tegenstelling tot bezoekers, die in elk deel van Barcelona zonder al te veel moeite iets kunnen vinden om van te genieten!
Accommodatie :
Verwen jezelf:
Terugbrengen:
Te zien en te doen :
Website
Advertentie
Advertentie