Martin Boonen
14 November 2025
Als we onszelf ervan moesten overtuigen dat onze Facebook-, Instagram- of TikTok-feeds een perfecte weerspiegeling van de werkelijkheid waren, zouden we geneigd zijn te denken dat de wereld in tweeën verdeeld was: vleeseters aan de ene kant, vegetariërs aan de andere. De waarheid is natuurlijk veel minder manicheïstisch, maar feit blijft dat beide trends populair zijn. En dit wordt natuurlijk weerspiegeld in de
Houtskool
D’autre part, l’engouement pour les mouvements de “bons vivants” ne se dément pas. Avec Gueuleton en tête de gondole, ils promeuvent avec passion un art de vivre tourné vers un patrimoine culinaire célébrant la viande, le vin et les chansons entre copains. Il est d’ailleurs très réconfortant de voir ces deux grandes tendances food se côtoyer sans heurts. Pourvu que ça dure !
Houtskool
Houtskool
Spontaan wil je Houtskool in het tweede vakje stoppen. Maar zo eenvoudig is het niet. Als je door de deuren van het
Houtskool
Als je het menu bekijkt, besef je meteen dat het idee van het restaurant gebaseerd is op één ding: de oven.
Houtskool
Houtskool
Als gevolg daarvan speelt het bewust scherpe menu van Charcoal het spel tot het einde en concentreert het zich op de essentie. Voorgerechten zijn op houtskool gegrildemergpijpjes en kippenvleugels naast Belgische klassiekers zoals garnalen- en kaaskroketten (van Fernand Obb). De hoofdgerechten zijn een eerbetoon aan de Belgische runderrassen: het
Et est-ce que cette déclaration d’intention est suivie d’effets ? Absolument ! On ressent, dans toutes les préparations passées par le four Josper, cette délicate sensation fumée qui vient enrober chaque bouchée. C’est marqué, mais pas intrusif. Les viandes sont préparées rigoureusement comme le client le demande, et assaisonnées avec soin. Il y a un vrai savoir-faire sur la maturation, le chef arrivant, pour chaque morceau, à placer judicieusement le curseur entre le goût apporté par la maturation, la tendreté de la mâche et la jutosité de la viande. Le tout pour un plaisir sapide, presque coupable.
Côté desserts, gaufres bruxelloises, dame blanche et mousse au chocolat apportent la note réconfortante.
Door niet mee te doen aan het spel van folkloristisch decorum (of zelfs identiteit) dat in zwang is in de vleesrestaurants van het moment, heeft Charcoal besloten om zich te concentreren op de essentie: een kort maar samenhangend menu, producten die worden ingekocht en verrijkt door een bijzonder beheerste knowhow en techniek om maar één ding te dienen: smaak. Zonder fanfare, maar met authenticiteit: een echt hart van vuur.
Restaurant
Houtskool
Adres
Lesbroussartstraat 62
1050 Brussel
België
Op internet
Advertentie