• HLCÉ

In Alto Adige maakt een historische druivensoort een comeback: schiava!

ItaliëWijnWijnbouw

Martin Boonen

16 October 2025

In de steile wijngaarden van Alto Adige, waar Italië aarzelt tussen zijn Latijnse wortels en de Germaanse invloed van zijn buren, beleeft een voorouderlijke druivensoort een ware wederopstanding: schiava. Na decennia van achteruitgang ten opzichte van internationale variëteiten staat deze inheemse druivensoort nu centraal in een wereldwijde trend die de deugden van lichte, verfrissende en elegante rode wijnen herontdekt.

Alto Adige neemt een bevoorrechte geografische positie in op de zuidelijke hellingen van de Alpen. Deze regio van contrasten beslaat slechts 5.850 hectare wijngaarden (minder dan één procent van het totale wijnbouwgebied van Italië), maar produceert jaarlijks 40 miljoen flessen, waarvan 96% in aanmerking komt voor de Alto Adige DOC (‘Denominazione di Origine Controllata‘, het equivalent van AOC in ons land), een uitzonderlijk aandeel dat getuigt van een weinig bekende kwaliteitsstandaard.

© Mint Mediahouse

De wijnstokken klampen zich vast aan de hellingen op hoogtes tussen de 200 en 1.000 meter en vormen de karakteristieke “wijnbergen” van de regio. De Adige vallei is de poort naar warme zuidelijke luchtstromen, getemperd door constante winden zoals de Ora die elke middag vanaf het Gardameer binnenwaait. In het noorden beschermt de Alpenketen de provincie tegen koude luchtstromen, waardoor bijna ideale omstandigheden ontstaan: hete zomers, gematigde winters, bijna 1.946 uren zon per jaar en een aanzienlijk dagtemperatuurverschil dat een hoge zuurgraad en delicate aroma’s bevordert.

De rijke geologie van de regio vormt de basis van de diversiteit van de wijnbouw. Meer dan 150 verschillende soorten gesteente karakteriseren de bodems: rode vulkanische porfier in de Adige vallei geeft de witte wijnen een onderscheidend mineraal karakter (je zou de basaltorganen moeten zien die zichtbaar zijn op de blootgestelde hellingen van de toppen!), kalksteen en dolomitische rotsen in het zuiden, primaire rotsbodems in het noorden. Dit mozaïek verklaart waarom er zo’n twintig druivensoorten naast elkaar bestaan in zo’n klein gebied. Deze geologische rijkdom verklaart voor een deel waarom de rode en witte wijnen uit de regio opvallen door hun zeer zuivere mineraliteit, waardoor ze bijzonder licht verteerbaar en aangenaam om te drinken zijn.

© Mint Mediahouse

Er zijn 4.800 wijnboeren die deze 5.850 hectare bewerken, of slechts 1,2 hectare per boer. Deze versnippering weerspiegelt de traditie van familiebedrijven die van generatie op generatie worden doorgegeven. Sinds 2007 zijn alle spelers (twaalf coöperatieve wijnmakerijen, tweeëndertig privélandgoederen en honderdnegen onafhankelijke wijnboeren) samengebracht in het Consorzio Vini Alto Adige.

Schiava, een historisch druivenras…

De geschiedenis van schiava gaat terug tot de middeleeuwen, met gedocumenteerde vermeldingen vanaf 1370. De etymologie onthult de rijke geschiedenis: “schiava“(“slaaf” in het Italiaans) verwijst naar het latwerk waarmee de wijnstokken werden vastgebonden. In feite groeien schiava wijnstokken op houten pergola’s die opgericht zijn op terrassen die gegraven zijn in de steile hellingen van de Alto Adige bergen. Deze structuren zorgen ervoor dat de lucht tussen de rijen kan circuleren, reguleren de vochtigheid (en voorkomen zo ziektes) en beschermen de bessen tegen de zon tegen de overmatige hitte die tegenwoordig steeds vaker voorkomt. Smalle stenen trappen doorkruisen de rijen wijnstokken op een steile helling en verbinden ze met elkaar. Eeuwenlang was deze druivensoort de ruggengraat van de regionale wijnbouw. Tot de jaren 1970 besloeg deze druif meer dan 80% van de wijngaarden. In 1941 stond Santa Maddalena(een emblematischewijn die voornamelijk van schiava wordt gemaakt) zelfs in de top drie van Italiaanse wijnen, naast Barolo en Barbaresco.

© Mint Mediahouse

À partir des années 1980, le cépage subit un déclin spectaculaire. Le tournant qualitatif assumé par l’appellation favorisa l’implantation de variétés internationales (pinot grigio, sauvignon blanc, chardonnay) considérées plus rentables. Les chiffres témoignent de l’effondrement : de 3 572 hectares en 1973 à seulement 467 hectares en 2024. Le schiava n’occupe plus que la huitième place parmi les cépages régionaux, reflétant la transformation d’un vignoble passé de 80% de rouges à 65% de blancs aujourd’hui.

© Mint Mediahouse

Schiava onderscheidt zich door zijn elektrische robijnrode kleur, met levendige toetsen van fris, pittig rood fruit (aardbei, framboos, kers, enz.) of florale toetsen (viooltje, roos). Het stelt ons in staat om wijnen te produceren die onmiddellijk plezier bieden, in direct contact met het gehemelte. In dit opzicht is het een naaste neef van de Beaujolais gamays.

© Mint Mediahouse

Sinds de jaren 2000 heeft een nieuwe generatie wijnmakers een revolutie teweeggebracht in het wijnmaken: verlengde schilweking van twee tot vier weken, temperatuurgecontroleerde gisting en rijping in grote, neutrale vaten gedurende zes tot twaalf maanden. Het wijnhuis Girlan heeft aangetoond dat bepaalde jaargangen uit de jaren 1970 nog steeds prachtig zijn, en bewijst dat schiava kan wedijveren met de grote pinot noirs uit de Bourgogne.

© Mint Mediahouse

De druivensoort wordt gevinifieerd onder verschillende appellations. Santa Maddalena DOC Classico, op de heuvels ten noorden van Bolzano, blijft de meest prestigieuze: een blend van 85-95% schiava met 4-15% lagrein, op morene bodems op porfier, die de meest gestructureerde en complexe wijnen van deze druivenvariëteit produceren. De Lago di Caldaro DOC Classico Superiore, die profiteert van de matigende invloed van het meer, produceert subtiele, gracieuze wijnen gemaakt van 100% schiava. Vintages zoals Cantina Girlan‘s “Gschleier Alte Reben”, gemaakt van eeuwenoude wijnstokken, en Cantina Kaltern‘s “Quintessenz Kalterersee Classico Superiore” hebben het prestige van deze druivensoort verhoogd. Het landgoed Manincor, met zijn cuvée “Seeperle”, en de Kellerei St. Michael-Eppan Dit zijn slechts enkele van de hoogtepunten van deze kwalitatieve opleving.

… maar erg van deze tijd!

De renaissance van schiava maakt deel uit van een beweging die de drinkgewoonten grondig verandert. In wijnbars over de hele wereld zijn“koelbare rode wijnen” een van de meest dynamische bewegingen in de wijnwereld geworden. Ver weg van de krachtige Cabernet van de jaren 1990 en 2000 zijn consumenten op zoek naar lichte, sappige, verfrissende rode wijnen.

© Mint Mediahouse

Verschillende convergerende factoren verklaren dit succes. Millennials en Gen Z zijn voorstander van experimenten, niet-traditionele regio’s en duurzame praktijken. De trend naar matiging geeft de voorkeur aan lichte rode wijnen. 53% van de jongere generatie ziet wijnen met een laag alcoholgehalte (minder dan 13%) als de toekomst. Gastronomische veelzijdigheid is een ander voordeel: deze wijnen passen goed bij gegrilde vis, wit vlees en de Aziatische keuken, zonder overdreven pretentie of formaliteit. De klimaatverandering speelt ook een rol: door de hoge temperaturen zijn consumenten op zoek naar verfrissende wijnen.

© Mint Mediahouse

Naast Schiava zijn er nog een aantal andere druivenrassen die deze trend belichamen: Gamay uit Beaujolais, al genoemd, Pinot Noir uit koele klimaten, Siciliaanse Frappato (die echt in opkomst is), Pineau d’Aunis uit de Loire, de Juravariëteiten Poulsard en Trousseau, en Oostenrijkse Zweigelt.

Een wijn voor de toekomst?

Na decennia van achteruitgang profiteert schiava van een ongekend gunstig klimaat. Terwijl een nieuwe generatie het verfijnde profiel herontdekt, geworteld in het terroir, blijven de uitdagingen bestaan: de druivenprijzen zijn nog steeds laag (€1,50 tot €3 per kilo), het pergola systeem is arbeidsintensief en er is nog steeds een negatief imago bij sommige internationale consumenten.

© Mint Mediahouse

En toch zijn de voordelen aanzienlijk. In het licht van de opwarming van de aarde maakt het vermogen van Schiava om zelfs in warmere omstandigheden elegante wijnen te produceren, in combinatie met de pergola die de druiven beschermt tegen oververhitting, het een potentieel veerkrachtige druivensoort. Het wijntoerisme neemt toe: deAlto Adige Wine Summit, een groot tweejaarlijks evenement met 87 deelnemers uit 11 landen in 2025, biedt een uitzonderlijke internationale showcase met bezoeken aan wijngaarden en proeverijen van meer dan 360 wijnen van 98 producenten.

In oktober 2024 werden 86 Additional Geographical Units (AGU’s) officieel erkend, wat de terroirbenadering versterkt en het mogelijk maakt om de herkomst van de wijnen nauwkeurig te identificeren op het etiket. Deze strikte classificatie (rendementen verminderd met 25% in vergelijking met de standaard DOC, 100% van de druiven afkomstig van de aangewezen UGA) erkent het werk van wijnboeren die zich inzetten voor kwaliteit.

© Mint Mediahouse

Schiava is de belichaming van de eeuwenoude wijnbouwziel van Alto Adige. In de jaren 1970 was het de dominante druivensoort, goed voor 80% van de wijngaarden, en was het bijna verdwenen. Vandaag beleeft de druif een renaissance, gedreven door gepassioneerde wijnmakers die zijn ware potentieel onthullen: elegante, complexe wijnen die geschikt zijn om te rijpen, met behoud van hun karakteristieke delicatesse en drinkbaarheid. Schiava herinnert ons eraan dat wanneer het over wijn gaat, lichtheid nooit synoniem is met eenvoud en dat elegantie kan wedijveren met kracht.

Foto omslag: © Mint Mediahouse

BeeBonds: een andere benadering van prestigevastgoed

Vastgoed

Wat als investeren ook betekent dat je je openstelt voor de wereld? Dat is de uitdaging voor BeeBonds, een Belgisch crowdlending platform dat investeren in onroerend goed opnieuw uitvindt door er betekenis, stijl en perspectief aan te geven. Met BeeBonds is rijkdom niet langer beperkt door grenzen: het reist, het breidt zich uit, het stijgt.

David Claerbout Aan Het Venster

Kunst & Kultuur

Meer dan een tentoonstelling is At The Window een uitnodiging om de wereld door een ander raam te bekijken: dat van de tijd, van transformatie en van onze fragiele band met wat ons omringt.

Du 27/06/2025 au 16/11/2025

Publicité

BelBul: een stille revolutie voor Belgische mousserende wijnen

Food & Wijn

Afgelopen mei, toen ze nog maar net aan het hoofd stond van de Waalse wijnbouwersfederatie, lanceerde Vanessa Vaxelaire haar mandaat op de mooiste manier: door samen met haar Vlaamse collega Lodewijk Waes (voorzitter van de VZW Belgische Wijnbouwers) de lancering van BelBul aan te kondigen, een kwaliteitslabel dat mousserende kwaliteitswijnen in België verdedigt en promoot en verder gaat dan regionalisme. Dit ambitieuze initiatief belichaamt een nieuw tijdperk voor de Belgische wijnbouw: transparant, veeleisend en internationaal gericht. Ontmoet de bazen van de wijnbouwers in het noorden en het zuiden van het land.

Tous les articles

Publicité

Tous les articles