• HLCÉ

Eerste oogst op Domaine des Terres du Val

Belgische wijnNaxheletWijn

Patrick Fievez

18 September 2025

Op het grote Domaine de Naxhelet, in Antheit (Wanze) bij Huy, hebben achttien druivenplukkers net de druiven geplukt voor een eerste oogst van zeer hoge kwaliteit. De datum is vastgesteld voor een wijnproeverij in juni.

Van de 18 hectare aanplant, die allemaal biologisch-dynamisch worden bewerkt, werden er acht vier jaar na de aanplant geoogst. Het team rond de familie Jolly had gekozen voor klassieke Franse druivensoorten: chardonnay, pinot noir, gamay, pinot meunier en pinot gris, d.w.z. druivensoorten uit de Bourgogne, Champagne en Elzas. Maar er is ook een andere variëteit uit Zwitserland (de kantons Vaud en Wallis): chasselas. Uniek voor Belgische wijngaarden!

© P.F.

Twee microbiologen analyseerden het terroir en identificeerden de ideale percelen voor deze druivensoorten. De bodem bestaat uit schist en kalksteenkiezels die typisch zijn voor de Val de Meuse. Op de laatste dag van de oogst plukte het team rijpe druiven die vrij waren van rot. Net als in Frankrijk wordt 2025 een geweldig wijnjaar. Cécile Cabre, de manager van de boerderij, komt oorspronkelijk uit het noorden van Frankrijk en heeft gewerkt voor P. Jaboulet Aîné en Alain Voge in de noordelijke Rhônevallei, maar ook hier op Domaine des Agaises, dat de beroemde Ruffus ‘traditionele methoden’ mousserende wijn produceert. Hier is ze dus op een ander groot Belgisch domein, dat ook van plan is om naast witte en rode wijnen ook mousserende wijnen volgens de traditionele methode te maken.

Een curiositeit: het Zwitserse druivenras chasselas

© P.F.

Biodynamische wijnbouw was een voor de hand liggende keuze aan het begin van dit wijngaardproject,” zegt Thomas, de wijngaardmanager. Om deze praktijk te optimaliseren, moet je het terroir perfect begrijpen, want niet alle percelen zijn identiek “. In afwachting van de bouw van een wijnmakerij worden de druiven, die in kleine kratten worden bewaard zodat ze niet worden gekneusd, direct naar de faciliteiten op Château de Fumal gebracht. Château de Fumal dat ook een wijngaard heeft. De druiven worden apart gevinifieerd. Geen blending dus, zoals in Bourgondië, waar pinot noir en gamay worden gecombineerd voor de appellation Coteaux Bourguignons. De curiositeit is de witte wijn gemaakt van de Zwitserse variëteit chasselas (fendant genoemd in Wallis). De gouden, zoete druiven zullen zeker een uitstekende wijn opleveren die uniek zal zijn in België. We kijken ernaar uit om hem in juni te proeven.

Opening van de tentoonstelling ARTE NUNZIO Herfst 2025

Jetset & Adel

De Ancienne Nonciature en Frédérick Mouraux Gallery zijn verheugd om het nieuwe kunstevenement “ARTE NUNZIO Herfst 2025” aan te kondigen. Deze tentoonstelling presenteerde het werk van twee hedendaagse internationale kunstenaars vertegenwoordigd door Frédérick Mouraux Gallery, Barbara Kandiyoti (BE) en Jörg Bräuer (DE/BE), evenals een gastkunstenaar, Manu Kurz (DE). De tentoonstelling vond plaats in de historische salons van de emblematische Ancienne Nonciature in de Brusselse kunstwijk Place du Grand Sablon. Ter gelegenheid van B.A.S., Brussels Art Square (25-28 september), dat met trots zijn 20e verjaardag vierde op de Zavel!

25/09/2025

Informations supplémentaires

Op internet

Publicité

Habeebee Culture: een bijenkorf in je tuin!

Natuur & Tuin

Bijen verschenen meer dan 100 miljoen jaar geleden op aarde, maar worden nu met uitsterven bedreigd! In 10 jaar tijd is de populatie vliegende insecten in Europa met meer dan 40% afgenomen. Dus waarom zet je geen bijenkast op in je eigen tuin, leer je meer over bijenhouden en geniet je uiteindelijk van de beste honing ter wereld – je eigen honing! Het maakt niet uit of je op het platteland of in de stad woont, bijen raken snel gewend aan het foerageren op bloemen. Habeebee Culture biedt je de kans om precies dat te doen, en installeert graag een ingenieuze horizontale kast die de koloniecyclus respecteert door de bijen vrij hun was te laten bouwen. Bovendien is de honing in de eerste plaats bedoeld voor de bijen, maar er blijft genoeg over voor gewone lekkernijen. Het enige wat je hoeft te doen is het avontuur aan te gaan en de juiste training te krijgen!

Tous les articles

Publicité

Tous les articles