• HLCÉ

Eerste oogst op Domaine des Terres du Val

Belgische wijnNaxheletWijn

Patrick Fievez

18 September 2025

Op het grote Domaine de Naxhelet, in Antheit (Wanze) bij Huy, hebben achttien druivenplukkers net de druiven geplukt voor een eerste oogst van zeer hoge kwaliteit. De datum is vastgesteld voor een wijnproeverij in juni.

Van de 18 hectare aanplant, die allemaal biologisch-dynamisch worden bewerkt, werden er acht vier jaar na de aanplant geoogst. Het team rond de familie Jolly had gekozen voor klassieke Franse druivensoorten: chardonnay, pinot noir, gamay, pinot meunier en pinot gris, d.w.z. druivensoorten uit de Bourgogne, Champagne en Elzas. Maar er is ook een andere variëteit uit Zwitserland (de kantons Vaud en Wallis): chasselas. Uniek voor Belgische wijngaarden!

© P.F.

Twee microbiologen analyseerden het terroir en identificeerden de ideale percelen voor deze druivensoorten. De bodem bestaat uit schist en kalksteenkiezels die typisch zijn voor de Val de Meuse. Op de laatste dag van de oogst plukte het team rijpe druiven die vrij waren van rot. Net als in Frankrijk wordt 2025 een geweldig wijnjaar. Cécile Cabre, de manager van de boerderij, komt oorspronkelijk uit het noorden van Frankrijk en heeft gewerkt voor P. Jaboulet Aîné en Alain Voge in de noordelijke Rhônevallei, maar ook hier op Domaine des Agaises, dat de beroemde Ruffus ‘traditionele methoden’ mousserende wijn produceert. Hier is ze dus op een ander groot Belgisch domein, dat ook van plan is om naast witte en rode wijnen ook mousserende wijnen volgens de traditionele methode te maken.

Een curiositeit: het Zwitserse druivenras chasselas

© P.F.

Biodynamische wijnbouw was een voor de hand liggende keuze aan het begin van dit wijngaardproject,” zegt Thomas, de wijngaardmanager. Om deze praktijk te optimaliseren, moet je het terroir perfect begrijpen, want niet alle percelen zijn identiek “. In afwachting van de bouw van een wijnmakerij worden de druiven, die in kleine kratten worden bewaard zodat ze niet worden gekneusd, direct naar de faciliteiten op Château de Fumal gebracht. Château de Fumal dat ook een wijngaard heeft. De druiven worden apart gevinifieerd. Geen blending dus, zoals in Bourgondië, waar pinot noir en gamay worden gecombineerd voor de appellation Coteaux Bourguignons. De curiositeit is de witte wijn gemaakt van de Zwitserse variëteit chasselas (fendant genoemd in Wallis). De gouden, zoete druiven zullen zeker een uitstekende wijn opleveren die uniek zal zijn in België. We kijken ernaar uit om hem in juni te proeven.

De BAS: 20 jaar later!

Beurzen & tentoonstellingen

Een heleboel tentoonstellingen, vijftig deelnemers en een onnavolgbare gezellige sfeer: alles lijkt aanwezig om de twintigste verjaardag van Brussels Art Square in stijl te vieren. De enige onbekende factor is het weer!

De natuur vieren in Namen: het Festival International Nature Namur viert zijn 31ᵉ editie

Kunst & Kultuur

Van 11 tot 19 oktober 2025 verovert het Festival International Nature Namur de Delta en de Citadelle. Films, foto’s, tentoonstellingen en evenementen laten de Waalse hoofdstad bruisen op het ritme van de biodiversiteit.

Du 11/10/2025 au 19/10/2025

Informations supplémentaires

Op internet

Publicité

Michel Delvosalle, de perfecte match

Natuur & Tuin

Michel Delvosalle, die in Eigenbrakel woont maar in hart en nieren Brusselaar is, was een kind van 1968 (hij was achttien) en is nooit bang geweest om gekke dromen te dromen… zolang hij dacht dat ze haalbaar waren. Hij is ook gepassioneerd door beeldhouwkunst en is een van die landschapsarchitecten die de Belgische levenskunst eer aan doen en onze omgeving verfraaien, op zoek naar de perfecte harmonie tussen natuur, plaatsen en mensen.

Tous les articles

Publicité

Tous les articles