Patrick Fievez
18 September 2025
Van de 18 hectare aanplant, die allemaal biologisch-dynamisch worden bewerkt, werden er acht vier jaar na de aanplant geoogst. Het team rond de familie Jolly had gekozen voor klassieke Franse druivensoorten: chardonnay, pinot noir, gamay, pinot meunier en pinot gris, d.w.z. druivensoorten uit de Bourgogne, Champagne en Elzas. Maar er is ook een andere variëteit uit Zwitserland (de kantons Vaud en Wallis): chasselas. Uniek voor Belgische wijngaarden!
P.F.
Twee microbiologen analyseerden het terroir en identificeerden de ideale percelen voor deze druivensoorten. De bodem bestaat uit schist en kalksteenkiezels die typisch zijn voor de Val de Meuse. Op de laatste dag van de oogst plukte het team rijpe druiven die vrij waren van rot. Net als in Frankrijk wordt 2025 een geweldig wijnjaar. Cécile Cabre, de manager van de boerderij, komt oorspronkelijk uit het noorden van Frankrijk en heeft gewerkt voor P. Jaboulet Aîné en Alain Voge in de noordelijke Rhônevallei, maar ook hier op Domaine des Agaises, dat de beroemde Ruffus ‘traditionele methoden’ mousserende wijn produceert. Hier is ze dus op een ander groot Belgisch domein, dat ook van plan is om naast witte en rode wijnen ook mousserende wijnen volgens de traditionele methode te maken.
P.F.
Biodynamische wijnbouw was een voor de hand liggende keuze aan het begin van dit wijngaardproject,” zegt Thomas, de wijngaardmanager. Om deze praktijk te optimaliseren, moet je het terroir perfect begrijpen, want niet alle percelen zijn identiek “. In afwachting van de bouw van een wijnmakerij worden de druiven, die in kleine kratten worden bewaard zodat ze niet worden gekneusd, direct naar de faciliteiten op Château de Fumal gebracht. Château de Fumal dat ook een wijngaard heeft. De druiven worden apart gevinifieerd. Geen blending dus, zoals in Bourgondië, waar pinot noir en gamay worden gecombineerd voor de appellation Coteaux Bourguignons. De curiositeit is de witte wijn gemaakt van de Zwitserse variëteit chasselas (fendant genoemd in Wallis). De gouden, zoete druiven zullen zeker een uitstekende wijn opleveren die uniek zal zijn in België. We kijken ernaar uit om hem in juni te proeven.
Op internet
Advertentie
Advertentie