• HLCÉ

In de koffer van... François Durand, hoofd van Pollen (Naxhelet)

GastronomieIn de koffer...vakantieZomer

Olivia Roks

30 July 2025

Zoals elke zomer nodigt Eventail.be je uit om er even tussenuit te gaan door een kijkje te nemen in de koffers van enkele inspirerende persoonlijkheden. We vragen het aan François Durand, de getalenteerde jonge chef-kok van restaurant Pollen in Naxhelet. Hoe ziet zijn zomer eruit?

Gelegen in Wanze, halverwege tussen Namen en Luik, Naxheletopgericht door Françoise en Bernard Jolly, combineert eco-verantwoordelijkheid met topklasse toerisme. Met zijn biologische golfbaan, 4-sterren superior hotel, kortebaanrestaurants en wellnesscentrum is Naxhelet een heerlijke bestemming midden in de natuur. Als je er bent, mag je het ongeremde gastronomische restaurant Pollen niet missen , met de getalenteerde jonge chef-kok François Durand aan het roer, die bijzonder briljant werkt met planten en lokale producten.

Le restaurant Pollen de François Durand, à Naxhelet © Naxhelet/Les Terres du Val/Pollen

Eventail.be – Hoe ziet vakantie er volgens jou uit? Een vakantie voor jou is…
François Durand –
Een balans tussen delen, ontdekken en tijd voor jezelf doorbrengen, altijd rondom lekker eten en de natuur. Een geslaagde vakantie draait vaak om eten en sport. Ik ga graag terug naar de Landes en Baskische kust, waar de zonnige keuken een echte inspiratiebron is, net als de wandelingen en fietstochten. Ik ga graag weg met vrienden en herenig me met familie, maar ik reis ook graag alleen – het is een van de beste manieren om mijn batterijen weer op te laden.

La côte basque © DR/Shutterstock.com

– Je favoriete vakantiebestemming?
Locquirec, een kleine badplaats in Bretagne! Als kind bracht ik een aantal weken door met mijn peetvader in Bretagne. Het was er ongelooflijk! Het is een prachtig dorp, met een marktstad, een haven, een zeilschool, wandelingen op de kliffen, enorme stranden… Alleen al het inademen van de zeestralen en het voelen van de kracht van de wind maakt me helemaal los van het dagelijks leven.

Locquirec, en Bretagne © DR/Shutterstock.com

Wat zijn je plannen voor de zomer?
– Een reis door Frankrijk om mijn familie te bezoeken, die over verschillende regio’s verspreid woont. Ik zal stoppen bij restaurants die ik graag wil ontdekken. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe emoties, of het nu gaat om het maken van een gerecht of het proeven van dat van een andere chef-kok.

Hoe ziet jouw koffer eruit?
– Ik ben meer iemand die ‘s ochtends inpakt(lacht)! Eigenlijk is het meer een rugzak dan een koffer. Ik denk vooral aan een zonnebril, mijn AirPods, een sporthorloge, een camera, een waterfles en… mijn Jack Russell, die me overal volgt!

Wat neem je graag mee terug van je vakantie of reis?
– Nieuwe ideeën, herinneringen, culinaire inspiratie en een Baskische taart van Adam!

© Nitendo Museum

Wat is jouw droombestemming op een dag?
Japan. Ik zou graag hun keuken, cultuur en landschappen ontdekken en het Nintendomuseum in Kyoto bezoeken!

© Maurine Toussaint

Kun je ons iets nieuws vertellen over deze zomer in Naxhelet of elders?
– In Naxhelet kun je deze zomer het nieuwe wellnesscentrum ontdekken en natuurlijk is er ook de White Garden-avond op 7 augustus. Van mijn kant word ik ambassadeur van het Franse kaviaarhuis Sturia en ter gelegenheid daarvan bied ik een exclusieve samenwerking aan op het menu van restaurant Pollen om hun kaviaar te laten zien. Op het menu zullen de tomaten de komende weken een comeback maken, aangezien ze een van de sterproducten van onze tuin zijn. Ze zullen worden geserveerd met sardientjes en een pan con tomate. Het menu “Terres du Val” belicht de verschillende bronnen van het landgoed: courgettebloemen, erwten, rode bieten, wortelen, aromatische kruiden, honing en brood uit onze bakkerij.

Informations supplémentaires

Op internet

Publicité

Herschikt de militante keuken van Elliott Van de Velde de gastronomie?

Food & Wijn

Entropy, een eiland van frisheid en groen midden in het centrum van Brussel, is anders dan alle andere restaurants. Niet alleen omdat het een van de beste vegetarische restaurants van het land is, maar vooral omdat het het culinaire, ecologische en sociale engagement van zijn chef, Elliott Van de Velde, draagt. Een militant geweten dat de keuken van Entropy een ziel geeft die maar al te zeldzaam is in een sector waarvan de invloed vaak beperkt blijft tot hedonistisch genot. Maar hoe goed dienen de idealen van de chef zijn keuken?

Tous les articles

Publicité

Tous les articles