• HLCÉ

Vier het Belgische terroir op je barbecues!

AperitiefBarbecueGemaakt in BelgiëHet is BelgischVoedselZomer

Hughes Belin

14 August 2025

Bij barbecueën gaat het niet alleen om vlees of vis, maar ook om salades, hapjes om te knabbelen terwijl je wacht tot de grill klaar is, en originele sauzen om erbij te serveren. België zit vol heerlijke producten waarvan de hoofdingrediënten van ons platteland komen, een combinatie van originaliteit en lokale producten.

Durf de Petits-gris de Namur te proberen

© Ferme du Vieux Tilleul

Slakken alsaperitief? Laat je verleiden terwijl de grill zijn werk doet! Deze slakken zijn populair bij Belgische topchefs en worden gekweekt en bereid in de regio Namen volgens zeer strenge kwaliteitsnormen. Je hoeft de slakken niet in potjes te koken, kies voor de kant-en-klare slakken in porties van 8 of 9 individuele vacuümverpakte hapjes die je in de friteuse kunt opwarmen. Met een Bourgondische saus (lookboter), champignonsaus (port en cognac) of in ballotins met komijn en olijven, je hebt keuze te over.

Smelten voor Beurre Plaquette

© Beurre Plaquette

© Beurre Plaquette

De oprichter van dit kleine Waalse boterproductie- en verpakkingsbedrijf in Mesnil-Saint-Blaise, ten zuiden van Dinant, heeft een toepasselijke naam. Lionel Plaquette betrekt zijn room van boerderijen in Namen, Luik en Belgisch Luxemburg. De traditionele boters zijn uniek in België en zullen je grillgerechten oppeppen als nooit tevoren: chimichurri, truffels, wilde knoflook, gerookt zout, zwarte knoflook, Espelette-chilipeper, jalapeño… Meer dan vijftien smaken zijn verkrijgbaar in kleine, handverpakte blokjes van 30 g.

Ga voor de Guy’naigrette

© Guy'naigrette

Dit kleine familiebedrijf is ontstaan uit een recept van Guy’s grootvader, die de geheimen van zijn dressing op basis van Farm for Good koolzaadolie, eieren van de Frocourt boerderij en Bister mosterd doorgaf. Deze vloeibare kruidenmayonaise (sausversie) of iets dikkere (dipversie) wordt koud geserveerd en past perfect bij warme of koude groenten (crudités). Zonder toevoegingen is hij meer dan 4 maanden houdbaar in de koelkast. De saus is zeer veelzijdig: mosselen, inktvis à la romaine, vis en vlees, hij neemt de temperatuur aan van het gerecht dat hij vergezelt.

Vergeet de Berloumi niet

© Berloumi

En voor vegetariërs? Halloumi, natuurlijk, maar dan 100% Belgisch! De zuivelfabriek De Zuivelarij in Berlare, vlakbij Gent, produceert een gegrilde kaas met de heerlijke smaak van melk van één boerderij in een ultrakort circuit. De wei wordt verwerkt met behulp van enzymen geproduceerd door bacteriën en vervolgens gekookt op 90°C. Daarna wordt de wei gerecycleerd tot… ricotta. Berloumi smelt niet in de hitte, maar rekt wel uit (nuance!), waardoor het heel praktisch is voor op de barbecue. Je vindt het overal in België, ook in een versie met gearomatiseerde olie, en het is 9 weken houdbaar in de koelkast.

Maak je klaar voor Drizzle

© Drizzle

Het is het perfecte huwelijk tussen een Aziatisch recept voor pittigedrizzle en koolzaadolie van de boerderij Hof ter Vrijlegem in Limburg. Drizzle wordt geproduceerd in een sociale werkplaats en is een gekke gok die twee jaar geleden werd gelanceerd door drie jonge fijnproevers die de Belgische keuken wilden opschudden. Er zijn drie smaakoliën met kruiden en geplette noten verkrijgbaar: Crunchy Classic (rokerig), Supreme Spicy (pittiger) en Nummy Nutty (meer mediterraan). Tip: roer het hele potje goed door met een theelepel voordat je een paar druppels op je vlees, vis of… Berloumi druppelt.

Brasserie Alfa, de wedergeboorte van een legende

Food & Wijn

Het is een opmerkelijk gerenoveerd erfgoedjuweeltje. Het prestigieuze hotel in Luxemburg-stad is heropend onder de vlag van Marriott Hotels en heeft zijn prachtige art-decohol opgeknapt. Als bonus heeft het ook een flamboyante brasserie, een iconisch adres voor huisgemaakte en lokale gerechten, de ideale gastronomische vakantie tijdens een stedentrip naar het Groothertogdom.

Tijd om te eten!

Kunst & Kultuur

Acht hedendaagse kunstenaars verkennen het thema À table! in dialoog met oudere werken. Voedsel kruist het intieme en het collectieve, tussen herinneringen, rituelen, tradities en afkeer.

Du 20/09/2025 au 23/11/2025

Publicité

BelBul: een stille revolutie voor Belgische mousserende wijnen

Food & Wijn

Afgelopen mei, toen ze nog maar net aan het hoofd stond van de Waalse wijnbouwersfederatie, lanceerde Vanessa Vaxelaire haar mandaat op de mooiste manier: door samen met haar Vlaamse collega Lodewijk Waes (voorzitter van de VZW Belgische Wijnbouwers) de lancering van BelBul aan te kondigen, een kwaliteitslabel dat mousserende kwaliteitswijnen in België verdedigt en promoot en verder gaat dan regionalisme. Dit ambitieuze initiatief belichaamt een nieuw tijdperk voor de Belgische wijnbouw: transparant, veeleisend en internationaal gericht. Ontmoet de bazen van de wijnbouwers in het noorden en het zuiden van het land.

Tous les articles

Publicité

Tous les articles