• HLCÉ

Provence à huit mains: Xavier Mathieu nodigt Marc Veyrat, Édouard Loubet en Brandon Dehan uit in Le Phébus

Chef-kok/koffieGastronomieRelais & kastelenRestaurant

Martin Boonen

09 May 2025

Op 16 mei nodigt de met een Michelin-ster bekroonde chef-kok Xavier Mathieu drie kopstukken uit de Franse gastronomie – Marc Veyrat, Édouard Loubet en Brandon Dehan – uit voor een uitzonderlijk diner in Phébus & Spa in Joucas. Het wordt een unieke avond over de Provence, terroir en culinaire traditie.

Een familiehuis dat openstaat om te delen

Les chefs Xavier Mathieu, Marc Veyrat, Édouard Loubet et Brandon Dehan © DR

Xavier Mathieu, eigenaar van Relais & Châteaux Le Phébus & Spa in Joucas, heeft van zijn restaurant een gevoelige etalage voor de Provence gemaakt. Op 16 mei 2025 organiseerde hij een gastronomische ontmoeting voor vier stemmen en acht handen. Hij nodigde drie chef-koks uit met een unieke carrière, verenigd door vriendschap en een gedeeld respect voor de levende wereld: Marc Veyrat, Édouard Loubet en Brandon Dehan. In een setting badend in het licht, tussen olijfbomen en de gouden stenen van de Luberon, belooft dit diner met acht handen een onderdompeling in de culinaire ziel van het zuiden, tot leven gebracht door talenten met complementaire stijlen.

Marc Veyrat, een pelgrim in de Provence

Marc Veyrat, een vooraanstaand figuur in de Franse gastronomie, keert terug naar de Provence alsof hij op pelgrimstocht is. Als autodidact chef-kok en natuuronderzoeker heeft hij zijn reputatie opgebouwd op het gebruik van wilde planten en bergkruiden. In Joucas dompelt hij zich onder in de geuren van de garrigue en de kraampjes van de lokale markten om een vrije en gewortelde interpretatie van het Provençaalse terroir te geven. Het is een gedurfde keuken, gesmeed in de bergen, die hier komt converseren met de zuidelijke zon.

Édouard Loubet, terug naar zijn roots

De terugkeer van Édouard Loubet, de eerste chef-kok die twee Michelinsterren en een groene ster won in de Luberon, is vol betekenis. Na een aantal jaren in de Haute-Savoie is hij teruggekeerd naar een land dat hem diep heeft geïnspireerd. Trouw aan een instinctieve benadering die de levende wereld respecteert, viert hij een keuken gebaseerd op oogsten en nabijheid, geput uit de bronnen van het land. Deze avond is voor hem een gelegenheid om opnieuw in contact te komen met de producten van de Luberon, in een geest van oprechtheid en authenticiteit.

Xavier Mathieu, het erfgoed van de Provence

Xavier Mathieu, al meer dan twintig jaar chef-kok van Phébus & Spa, is de belichaming van een elegante, duidelijke gastronomie, opgebouwd rond producten uit zijn moestuin, de markten van Ménerbes, Robion en Coustellet, en lokale ambachtslieden. Lamsvlees uit de Alpilles, vis uit de Sorgue, truffels en groenten uit de zon zijn de pijlers van een keuken die technische strengheid combineert met gevoelige emotie. De Michelinster die hij in 2000 kreeg, heeft hem nooit afgeleid van zijn doel: het verhaal van de Provence vertellen, tussen familieherinneringen en de zoektocht naar harmonie.

Brandon Dehan, gebak als taal

Brandon Dehan, patissier bij L‘Oustau de Baumanière met drie Michelinsterren, vertegenwoordigt een nieuwe generatie. Zijn eigentijdse patisserie, fijn en expressief, wordt gevoed door de seizoenen, uitzonderlijke producten en de landschappen van het zuiden. Zowel bij Baumanière als bij Joucas verdedigt hij een jeugdige visie op haute pâtisserie, die tegelijk verhalend en plantaardig is en diep geworteld in zijn omgeving. Elk dessert is een verhaal op zich, op het kruispunt van het gevoelige en het universele.

Een levendige en diverse Provence

Deze ontmoeting is meer dan een culinair evenement en illustreert een Provence die pluralistisch en hedendaags is en trouw aan haar wortels. Elk gerecht dat voor deze avond wordt gecreëerd, draagt een element van overdracht, wederzijdse inspiratie en gastvrijheid in zich. Onder leiding van Xavier Mathieu wordt deze viering van smaak ook een manifest voor een levendige, ambachtelijke en diep menselijke keuken.

Next Day Real Estate: beter bouwen, voor minder

Vastgoed

In een tijd waarin de huizencrisis aanhoudt en de klimaatverandering de prioriteiten van de vastgoedsector hertekent, kiezen sommige spelers voor een resoluut pragmatische aanpak. Dat is het geval voor Next Day Real Estate, waarvan de drie oprichters (Vittorio Mettewie, Pierre Pozzi Belforti en Rik Vandenberghe) soberheid, innovatie en budgetcontrole centraal stellen in hun model.

Informations supplémentaires

Evenement

Gastronomisch achtgangendiner bij Le Phébus

Adres

Le Phébus & Spa
Route De Murs, 508
84220 Joucas (Gordes)
Frankrijk

Datum

Vrijdag 16 mei 2025

Reserveringen

+33 (0)490/05.78.83
reception@lephebus.com

Op internet

Publicité

Maison Marit: de vrijgevigheid van een grote klassieke keuken

Food & Wijn

In een markt die overspoeld wordt door culinaire concepten, de een nog gekker (en vooral vluchtiger) dan de ander, is het niet altijd makkelijk voor etablissementen die er een erezaak van maken om de grote klassiekers van onze gastronomie in de schijnwerpers te zetten. Dat is het geval bij Maison Marit. Tot overmaat van ramp is chef-kok Dimitri Marit, met zijn Michelinster op zijn naam, gul genoeg om zich te distantiëren van de clichés over karige porties in gastronomische restaurants.

Tous les articles

Publicité

Tous les articles