Martin Boonen
09 May 2025
Les chefs Xavier Mathieu, Marc Veyrat, Édouard Loubet et Brandon Dehan © DR
Xavier Mathieu, eigenaar van Relais & Châteaux Le Phébus & Spa in Joucas, heeft van zijn restaurant een gevoelige etalage voor de Provence gemaakt. Op 16 mei 2025 organiseerde hij een gastronomische ontmoeting voor vier stemmen en acht handen. Hij nodigde drie chef-koks uit met een unieke carrière, verenigd door vriendschap en een gedeeld respect voor de levende wereld: Marc Veyrat, Édouard Loubet en Brandon Dehan. In een setting badend in het licht, tussen olijfbomen en de gouden stenen van de Luberon, belooft dit diner met acht handen een onderdompeling in de culinaire ziel van het zuiden, tot leven gebracht door talenten met complementaire stijlen.
Marc Veyrat, een vooraanstaand figuur in de Franse gastronomie, keert terug naar de Provence alsof hij op pelgrimstocht is. Als autodidact chef-kok en natuuronderzoeker heeft hij zijn reputatie opgebouwd op het gebruik van wilde planten en bergkruiden. In Joucas dompelt hij zich onder in de geuren van de garrigue en de kraampjes van de lokale markten om een vrije en gewortelde interpretatie van het Provençaalse terroir te geven. Het is een gedurfde keuken, gesmeed in de bergen, die hier komt converseren met de zuidelijke zon.
De terugkeer van Édouard Loubet, de eerste chef-kok die twee Michelinsterren en een groene ster won in de Luberon, is vol betekenis. Na een aantal jaren in de Haute-Savoie is hij teruggekeerd naar een land dat hem diep heeft geïnspireerd. Trouw aan een instinctieve benadering die de levende wereld respecteert, viert hij een keuken gebaseerd op oogsten en nabijheid, geput uit de bronnen van het land. Deze avond is voor hem een gelegenheid om opnieuw in contact te komen met de producten van de Luberon, in een geest van oprechtheid en authenticiteit.
Xavier Mathieu, al meer dan twintig jaar chef-kok van Phébus & Spa, is de belichaming van een elegante, duidelijke gastronomie, opgebouwd rond producten uit zijn moestuin, de markten van Ménerbes, Robion en Coustellet, en lokale ambachtslieden. Lamsvlees uit de Alpilles, vis uit de Sorgue, truffels en groenten uit de zon zijn de pijlers van een keuken die technische strengheid combineert met gevoelige emotie. De Michelinster die hij in 2000 kreeg, heeft hem nooit afgeleid van zijn doel: het verhaal van de Provence vertellen, tussen familieherinneringen en de zoektocht naar harmonie.
Brandon Dehan, patissier bij L‘Oustau de Baumanière met drie Michelinsterren, vertegenwoordigt een nieuwe generatie. Zijn eigentijdse patisserie, fijn en expressief, wordt gevoed door de seizoenen, uitzonderlijke producten en de landschappen van het zuiden. Zowel bij Baumanière als bij Joucas verdedigt hij een jeugdige visie op haute pâtisserie, die tegelijk verhalend en plantaardig is en diep geworteld in zijn omgeving. Elk dessert is een verhaal op zich, op het kruispunt van het gevoelige en het universele.
Deze ontmoeting is meer dan een culinair evenement en illustreert een Provence die pluralistisch en hedendaags is en trouw aan haar wortels. Elk gerecht dat voor deze avond wordt gecreëerd, draagt een element van overdracht, wederzijdse inspiratie en gastvrijheid in zich. Onder leiding van Xavier Mathieu wordt deze viering van smaak ook een manifest voor een levendige, ambachtelijke en diep menselijke keuken.
Evenement
Gastronomisch achtgangendiner bij Le Phébus
Adres
Le Phébus & Spa
Route De Murs, 508
84220 Joucas (Gordes)
Frankrijk
Datum
Vrijdag 16 mei 2025
Reserveringen
+33 (0)490/05.78.83
reception@lephebus.com
Op internet
Advertentie