• HLCÉ

Als kunst... Champagne

Art DecoArt NouveauChampagneDrinkWijnWijnbouw

Florence Hernandez

15 May 2025

Dankzij de kunst zijn champagnehuizen culturele en artistieke iconen geworden, waarbij elke fles een verhaal van elegantie en inspiratie vertelt. Art Nouveau, gevolgd door Art Deco, gaf hen alle ruimte voor creatie en versterkte het idee dat champagne weliswaar een kostbare nectar is, maar ook een kunstobject kan worden.

Als symbool van luxe en feestelijkheid heeft champagne altijd een nauwe band gehad met de artistieke wereld. Deze relatie bereikte zijn hoogtepunt tijdens deArt Nouveau periode, toen vele champagnehuizen deze esthetiek in hun creaties incorporeerden. Het moet gezegd dat deze beweging perfect de symbiose symboliseert tussen esthetiek, natuur, innovatie en verfijning.

De Art Nouveau, een artistieke stroming die opkwam aan het einde van de 19e eeuw, had een grote invloed op het ontwerp van champagneflessen en veranderde de flessen in ware kunstwerken. Geïnspireerd door Moeder Natuur wordt de stijl gekenmerkt door gebogen lijnen, bloemmotieven en organische vormen, vaak geïnspireerd door Japanse kunst. Deze invloed is terug te zien in de creaties van huizen als Perrier-Jouët, waarvan de flessen versierd zijn met de beroemde Japanse anemonen die Émile Gallé in 1902 ontwierp.

De opkomst van de industriële revolutie leidde tot aanzienlijke vooruitgang in de glasindustrie, met name in de productie van dikkere glazen flessen met behulp van kolengestookte verbranding. Deze technische innovaties, toegepast op design, openden nieuwe wegen voor kunstenaars, waardoor ze ongekende decoratieve vormen konden verkennen, vandaar het enthousiasme van champagnehuizen voorArt Nouveau. Deze culturele samenwerkingen, geassocieerd met grote kunstenaars, hebben de edele drank verankerd in een rijk artistiek erfgoed en tegelijkertijd het imago van de producenten in de ogen van het publiek verbeterd, waardoor ze zich konden onderscheiden in een zeer competitieve markt.

Ruinart en Moët & Chandon, pioniers op dit gebied, bestelden al in 1892 reclameposters van Alphonse Mucha en integreerdende Art Nouveau in hun communicatie. De werken tonen vrouwenfiguren omringd door wijnbladeren en ranken, die de vloeibaarheid en sprankeling van champagne belichamen. Na verloop van tijd werden deze posters artistieke en culturele symbolen. Maar door champagne te associëren metArt Nouveau en vervolgensArt Deco, zijn de huizen erin geslaagd om een complete zintuiglijke ervaring te creëren die verder gaat dan smaak en die de perceptie van fijne bubbels als een symbool van verfijning, geschiedenis en tijdloze elegantie versterkt. Deze artistieke samenwerkingen, die het prestigieuze en artistieke imago van champagne versterken, blijven ons vandaag fascineren.

Drinken… eerst met de ogen

Cuvée Diamant Grand Cru 2014 van Vranken: de puurheid van Art Deco

Het champagnehuis Vranken heeft ervoor gekozen om met deze cuvée Diamant een eerbetoon te brengen aande Art Deco, met zijn eenvoudige vormen, strakke lijnen en gebruik van luxueuze materialen, in tegenstelling tot de complexe versieringen van deArt Nouveau. In 1976 besloot de Belgische zakenman Paul-François Vranken in Reims een champagnehuis op te richten dat zijn naam droeg, Maison Vranken. Vanaf 1978 ontwikkelde hij de smaak van champagne door de frisheid en lichtheid van Chardonnay te benadrukken. Deze vintage cuvée van drie grands crus uit de Côte-des-Blancs belichaamt het raffinement van die tijd met zijn fles met wow-factor en is heerlijk bij kip of zeebaarsfilet.
Prijs: €110 – Waar: wijnhandelaren

Cuvée Brut Art déco Premier Cru, Champagne Collet: de uitdrukking van het collectief

Collet werd opgericht in 1921 en leeft nog steeds op het ritme van de Roaring Twenties met zijn Brut Art Deco Premier Cru cuvée. Het is een blend van twintig rijke, smeuïge crus, 40% Chardonnay voor elegantie en finesse, 50% Pinot Noir voor structuur en 10% Pinot Meunier voor een fruitige, kruidige toets. Met zijn citroengele kleur geven de fijne, verkwikkende belletjes een eerste neus van witte bloemen. In de mond ontwikkelen zich fruitige smaken van appel, peer, ananas en kweeperengelei, subtiel versterkt door rokerige toetsen, anijs en een vleugje lavendelhoning. Je wordt verleid door de romige, smeuïge sensatie die ontstaat door vier jaar rijping in eeuwenoude krijtkelders. Een zeer verfijnde brut, ideaal als aperitief.
Prijs: €39 – Waar: wijnhandelaren

Cuvée Belle Époque, Champagne Perrier-Jouët: bloemige elegantie

Perrier-Jouët, opgericht in 1811, is emblematisch voor deze band metde Art Nouveau dankzij de flessen versierd met Japanse anemonen, ontworpen door Émile Gallé in 1902. De Belle Époque Brut belichaamt deze esthetiek nog steeds, zowel voor het oog als voor de smaak, dankzij de lichte, heldere kleur, de gourmandnoten van wijnperzik, lindebloesem en meidoorn, en de delicate frisheid in de mond, die aroma’s van gepocheerde peer en rabarber onthult. We houden van zijn textuur, die een subtiel evenwicht biedt tussen delicatesse en vitaliteit. Een ideale cuvée voor onvergetelijke momenten. Om van te genieten met nobele gerechten, zoals sole meunière of, eenvoudiger, een oude Comté kaas.
Prijs: €150 – Waar: wijnhandelaren

Champagne Charles de Cazenove, Cuvée Extra-Brut Art nouveau: gloednieuw!

Deze nieuwe cuvée, gecreëerd als eerbetoon aan de artistieke stijl van zijn historische gebouw in Reims, is al unaniem geprezen! We houden van zijn bleekgouden kleur met zijn ondeugende geest en mooie sprankelende kraal. In de neus verspreidt deze champagne subtiele aroma’s van wit fruit, zoals groene appel, peer en perzik, gevolgd door delicate florale toetsen. Dit frisse, luchtige bouquet verandert in de mond in een zuivere, levendige aanzet met een precieze zuurgraad die de smaakpapillen prikkelt met citroenachtige, minerale smaken die zich mengen met nuances van wit fruit. Verfijnd en elegant in de mond, met een fijne structuur. Ideaal bij oesters of zeevruchten.
Prijs: €50 – Waar: wijnhandelaren

Geselecteerde stukken uit een collectie

Kunst & Kultuur

De tentoongestelde werken zijn afkomstig uit het erfgoed van de Koning Boudewijnstichting en werden gemaakt door gerenommeerde kunstenaars zoals Marcel Wolfers, Oscar Jespers, Charles Catteau en de kristalwerken van Val Saint Lambert.

Advertentie

Maison Marit: de vrijgevigheid van een grote klassieke keuken

Food & Wijn

In een markt die overspoeld wordt door culinaire concepten, de een nog gekker (en vooral vluchtiger) dan de ander, is het niet altijd makkelijk voor etablissementen die er een erezaak van maken om de grote klassiekers van onze gastronomie in de schijnwerpers te zetten. Dat is het geval bij Maison Marit. Tot overmaat van ramp is chef-kok Dimitri Marit, met zijn Michelinster op zijn naam, gul genoeg om zich te distantiëren van de clichés over karige porties in gastronomische restaurants.

Alle artikels

Alle artikels