• HLCÉ

Casa Due: Sébastien Maes neemt het voormalige restaurant Bouchéry over

BrusselRestaurantUkkelVoedsel

Margot Moons

17 October 2025

Toen Damien Bouchery na 15 jaar culinaire creativiteit de sluiting van zijn restaurant aankondigde, kwam er een einde aan een waar Brussels instituut. Zijn plantaardige, intuïtieve en geëngageerde aanpak had de norm gezet. Maar de leegte duurde niet lang: Casa Due is net geopend in hetzelfde gebouw, en daarmee begint een nieuw verhaal.

Aan het roer van dit nieuwe adres staat Sébastien Maes, die gewerkt heeft bij La Buvette, Villa Emily en La Canne en Ville. Als discrete maar doorgewinterde chef is hij perfect vertrouwd met de codes van de Brusselse gastronomie. In plaats van een breuk met het verleden stelt hij een evolutie voor die de erfenis van Damien Bouchery respecteert. Het restaurant behoudt zijn organische soberheid, de open keuken, de geest van de tuin… maar met een rustiger visie en een signatuur die nu al duidelijk aanwezig is.

© Casa Due Ristoranti/DR

Het unieke viergangenmenu (€ 64) illustreert deze aanpak perfect: seizoensgebonden, precieze gerechten die emotie zoeken in goed uitgevoerde eenvoud. Er is bijvoorbeeld een geroosterde wortel met zonnebloempitten en kruiden en een wortel-basilicumvinaigrette, gevolgd door een tartaar van zeebaars met een limoengel, komkommer, aguachile en lijnzaadcrackers. Het hoofdgerecht bestaat uit kalfsvlees, geserveerd met gemarineerde venkel, vijg à la flamme en een vijgen-balsamico smaakmaker. Als dessert wordt gegrilde perzik geserveerd met een crumble van brouwersmix en blancmange.

Le chef Sébastien Maes © Casa Due Ristoranti/DR

Ici, pas d’effets inutiles, mais une vraie intelligence de la composition. Le plat de veau, en particulier, s’impose déjà comme un futur classique : à la fois moderne, ancré dans le terroir, et délicatement audacieux. Casa Due ne cherche ni à faire oublier Bouchery, ni à l’imiter. C’est un lieu de passage de témoin, où la mémoire du lieu nourrit une nouvelle impulsion. Sébastien Maes y déploie une cuisine sincère, lisible et habitée, qui trouve un bel équilibre entre maîtrise technique et chaleur humaine.

Een prachtig hoofdstuk opent, in stilte, maar met grote nauwkeurigheid.

Op de Grandes Conférences Catholiques komt het denken op adem

Maatschappij

In een tijdperk dat verzadigd is van snelheid en onmiddellijke meningen, bestendigen de Grote Katholieke Conferenties de ultieme luxe: die van reflectie.

Droomkamers: omgevingen van vrouwelijke kunstenaars 1950-nu

Kunst & Kultuur

Het museum herbekijkt de geschiedenis van de omgevingskunst met een retrospectieve gewijd aan de pioniers van dit medium.

Du 20/09/2025 au 18/01/2026

Publicité

In Alto Adige maakt een historische druivensoort een comeback: schiava!

Food & Wijn

In de steile wijngaarden van Alto Adige, waar Italië aarzelt tussen zijn Latijnse wortels en de Germaanse invloed van zijn buren, beleeft een voorouderlijke druivensoort een ware wederopstanding: schiava. Na decennia van achteruitgang ten opzichte van internationale variëteiten staat deze inheemse druivensoort nu centraal in een wereldwijde trend die de deugden van lichte, verfrissende en elegante rode wijnen herontdekt.

Tous les articles

Publicité

Tous les articles