• HLCÉ

Casa Due: Sébastien Maes neemt het voormalige restaurant Bouchéry over

BrusselRestaurantUkkelVoedsel

Margot Moons

17 October 2025

Toen Damien Bouchery na 15 jaar culinaire creativiteit de sluiting van zijn restaurant aankondigde, kwam er een einde aan een waar Brussels instituut. Zijn plantaardige, intuïtieve en geëngageerde aanpak had de norm gezet. Maar de leegte duurde niet lang: Casa Due is net geopend in hetzelfde gebouw, en daarmee begint een nieuw verhaal.

Aan het roer van dit nieuwe adres staat Sébastien Maes, die gewerkt heeft bij La Buvette, Villa Emily en La Canne en Ville. Als discrete maar doorgewinterde chef is hij perfect vertrouwd met de codes van de Brusselse gastronomie. In plaats van een breuk met het verleden stelt hij een evolutie voor die de erfenis van Damien Bouchery respecteert. Het restaurant behoudt zijn organische soberheid, de open keuken, de geest van de tuin… maar met een rustiger visie en een signatuur die nu al duidelijk aanwezig is.

© Casa Due Ristoranti/DR

Het unieke viergangenmenu (€ 64) illustreert deze aanpak perfect: seizoensgebonden, precieze gerechten die emotie zoeken in goed uitgevoerde eenvoud. Er is bijvoorbeeld een geroosterde wortel met zonnebloempitten en kruiden en een wortel-basilicumvinaigrette, gevolgd door een tartaar van zeebaars met een limoengel, komkommer, aguachile en lijnzaadcrackers. Het hoofdgerecht bestaat uit kalfsvlees, geserveerd met gemarineerde venkel, vijg à la flamme en een vijgen-balsamico smaakmaker. Als dessert wordt gegrilde perzik geserveerd met een crumble van brouwersmix en blancmange.

Le chef Sébastien Maes © Casa Due Ristoranti/DR

Ici, pas d’effets inutiles, mais une vraie intelligence de la composition. Le plat de veau, en particulier, s’impose déjà comme un futur classique : à la fois moderne, ancré dans le terroir, et délicatement audacieux. Casa Due ne cherche ni à faire oublier Bouchery, ni à l’imiter. C’est un lieu de passage de témoin, où la mémoire du lieu nourrit une nouvelle impulsion. Sébastien Maes y déploie une cuisine sincère, lisible et habitée, qui trouve un bel équilibre entre maîtrise technique et chaleur humaine.

Een prachtig hoofdstuk opent, in stilte, maar met grote nauwkeurigheid.

Investeren in kunst, of de kunst van het investeren?

Economie & Financiën

In België heeft de private bank Puilaetco zich gevestigd als wereldwijde referentie op het gebied van kunstadviesdiensten. Onder leiding van Sophie Clauwaert combineert deze dienst, die in 2025 een Euromoney award won, expertise in vermogensbeheer met een passie voor esthetiek.

Publicité

5 Brusselse daken om de zomer nog wat langer door te laten gaan

Food & Wijn

De zomer loopt ten einde, maar toch ook weer niet. Er zijn nog tal van mogelijkheden om dat gevoel van vakantie, zorgeloosheid en verandering van omgeving nog wat te verlengen, dankzij enkele ongewone terrassen: daken. Er zijn er een dozijn in Brussel, maar vijf ervan trokken de aandacht van de redactie, elk om een heel specifieke reden… De dagen worden korter en de prachtige zonsondergangen wachten iets vroeger dan op het hoogtepunt van de zomer.

Tous les articles

Publicité

Tous les articles