• HLCÉ

Casa Due: Sébastien Maes neemt het voormalige restaurant Bouchéry over

BrusselRestaurantUkkelVoedsel

Margot Moons

17 October 2025

Toen Damien Bouchery na 15 jaar culinaire creativiteit de sluiting van zijn restaurant aankondigde, kwam er een einde aan een waar Brussels instituut. Zijn plantaardige, intuïtieve en geëngageerde aanpak had de norm gezet. Maar de leegte duurde niet lang: Casa Due is net geopend in hetzelfde gebouw, en daarmee begint een nieuw verhaal.

Aan het roer van dit nieuwe adres staat Sébastien Maes, die gewerkt heeft bij La Buvette, Villa Emily en La Canne en Ville. Als discrete maar doorgewinterde chef is hij perfect vertrouwd met de codes van de Brusselse gastronomie. In plaats van een breuk met het verleden stelt hij een evolutie voor die de erfenis van Damien Bouchery respecteert. Het restaurant behoudt zijn organische soberheid, de open keuken, de geest van de tuin… maar met een rustiger visie en een signatuur die nu al duidelijk aanwezig is.

© Casa Due Ristoranti/DR

Het unieke viergangenmenu (€ 64) illustreert deze aanpak perfect: seizoensgebonden, precieze gerechten die emotie zoeken in goed uitgevoerde eenvoud. Er is bijvoorbeeld een geroosterde wortel met zonnebloempitten en kruiden en een wortel-basilicumvinaigrette, gevolgd door een tartaar van zeebaars met een limoengel, komkommer, aguachile en lijnzaadcrackers. Het hoofdgerecht bestaat uit kalfsvlees, geserveerd met gemarineerde venkel, vijg à la flamme en een vijgen-balsamico smaakmaker. Als dessert wordt gegrilde perzik geserveerd met een crumble van brouwersmix en blancmange.

Chef Sébastien Maes © Casa Due Ristoranti/DR

Ici, pas d’effets inutiles, mais une vraie intelligence de la composition. Le plat de veau, en particulier, s’impose déjà comme un futur classique : à la fois moderne, ancré dans le terroir, et délicatement audacieux. Casa Due ne cherche ni à faire oublier Bouchery, ni à l’imiter. C’est un lieu de passage de témoin, où la mémoire du lieu nourrit une nouvelle impulsion. Sébastien Maes y déploie une cuisine sincère, lisible et habitée, qui trouve un bel équilibre entre maîtrise technique et chaleur humaine.

Een prachtig hoofdstuk opent, in stilte, maar met grote nauwkeurigheid.

Restaurant Quartz

Gourmet

“Een tafel van zeldzame precisie die de volledige intelligentie van het gebaar onthult.

100 motieven

Kunst & Kultuur

Deze tentoonstelling licht een tipje van de sluier op over de manier waarop motieven, kleuren, decoraties en ornamenten tussen 1910 en 1940 werden vernieuwd en getransformeerd. De tentoonstelling neemt ons weg van verouderde clichés en de gangbare kijk op de periode en onthult de volledige diversiteit van creaties.

Van 15/05/2025 tot 02/11/2025

Advertentie

In de koffer van... François Durand, hoofd van Pollen (Naxhelet)

Food & Wijn

Zoals elke zomer nodigt Eventail.be je uit om er even tussenuit te gaan door een kijkje te nemen in de koffers van enkele inspirerende persoonlijkheden. We vragen het aan François Durand, de getalenteerde jonge chef-kok van restaurant Pollen in Naxhelet. Hoe ziet zijn zomer eruit?

Alle artikels

Advertentie

Alle artikels