• HLCÉ

Vier het Belgische terroir op je barbecues!

AperitiefBarbecueGemaakt in BelgiëHet is BelgischVoedselZomer

Hughes Belin

14 August 2025

Bij barbecueën gaat het niet alleen om vlees of vis, maar ook om salades, hapjes om te knabbelen terwijl je wacht tot de grill klaar is, en originele sauzen om erbij te serveren. België zit vol heerlijke producten waarvan de hoofdingrediënten van ons platteland komen, een combinatie van originaliteit en lokale producten.

Durf de Petits-gris de Namur te proberen

Ferme du Vieux Tilleul

Slakken alsaperitief? Laat je verleiden terwijl de grill zijn werk doet! Deze slakken zijn populair bij Belgische topchefs en worden gekweekt en bereid in de regio Namen volgens zeer strenge kwaliteitsnormen. Je hoeft de slakken niet in potjes te koken, kies voor de kant-en-klare slakken in porties van 8 of 9 individuele vacuümverpakte hapjes die je in de friteuse kunt opwarmen. Met een Bourgondische saus (lookboter), champignonsaus (port en cognac) of in ballotins met komijn en olijven, je hebt keuze te over.

Smelten voor Beurre Plaquette

Plaquette

Plaquette

De oprichter van dit kleine Waalse boterproductie- en verpakkingsbedrijf in Mesnil-Saint-Blaise, ten zuiden van Dinant, heeft een toepasselijke naam. Lionel Plaquette betrekt zijn room van boerderijen in Namen, Luik en Belgisch Luxemburg. De traditionele boters zijn uniek in België en zullen je grillgerechten oppeppen als nooit tevoren: chimichurri, truffels, wilde knoflook, gerookt zout, zwarte knoflook, Espelette-chilipeper, jalapeño… Meer dan vijftien smaken zijn verkrijgbaar in kleine, handverpakte blokjes van 30 g.

Ga voor de Guy’naigrette

Guy'naigrette

Dit kleine familiebedrijf is ontstaan uit een recept van Guy’s grootvader, die de geheimen van zijn dressing op basis van Farm for Good koolzaadolie, eieren van de Frocourt boerderij en Bister mosterd doorgaf. Deze vloeibare kruidenmayonaise (sausversie) of iets dikkere (dipversie) wordt koud geserveerd en past perfect bij warme of koude groenten (crudités). Zonder toevoegingen is hij meer dan 4 maanden houdbaar in de koelkast. De saus is zeer veelzijdig: mosselen, inktvis à la romaine, vis en vlees, hij neemt de temperatuur aan van het gerecht dat hij vergezelt.

Vergeet de Berloumi niet

Berloumi

En voor vegetariërs? Halloumi, natuurlijk, maar dan 100% Belgisch! De zuivelfabriek De Zuivelarij in Berlare, vlakbij Gent, produceert een gegrilde kaas met de heerlijke smaak van melk van één boerderij in een ultrakort circuit. De wei wordt verwerkt met behulp van enzymen geproduceerd door bacteriën en vervolgens gekookt op 90°C. Daarna wordt de wei gerecycleerd tot… ricotta. Berloumi smelt niet in de hitte, maar rekt wel uit (nuance!), waardoor het heel praktisch is voor op de barbecue. Je vindt het overal in België, ook in een versie met gearomatiseerde olie, en het is 9 weken houdbaar in de koelkast.

Maak je klaar voor Drizzle

Motregen

Het is het perfecte huwelijk tussen een Aziatisch recept voor pittigedrizzle en koolzaadolie van de boerderij Hof ter Vrijlegem in Limburg. Drizzle wordt geproduceerd in een sociale werkplaats en is een gekke gok die twee jaar geleden werd gelanceerd door drie jonge fijnproevers die de Belgische keuken wilden opschudden. Er zijn drie smaakoliën met kruiden en geplette noten verkrijgbaar: Crunchy Classic (rokerig), Supreme Spicy (pittiger) en Nummy Nutty (meer mediterraan). Tip: roer het hele potje goed door met een theelepel voordat je een paar druppels op je vlees, vis of… Berloumi druppelt.

Basiliek 2030: Maredsous investeert in zijn erfgoed en gelooft in de toekomst van zijn gemeenschap

Erfgoed

De Saint-Benoît basiliek in Maredsous, gebouwd tussen 1876 en 1891 in de Molignée vallei, heeft nooit een grote renovatie ondergaan. Vandaag dwingen scheuren, vocht en eeuwenoude daken tot een restauratieproject van 2,5 miljoen euro. Deze erfgoeduitdaging wordt nog complexer gemaakt door het feit dat het gebouw, dat niet op de monumentenlijst staat, momenteel geen overheidssubsidies ontvangt, hoewel mogelijke financieringsbronnen momenteel worden onderzocht.

Advertentie

Om trouw te blijven aan zichzelf, verlaat Château Lafleur de Pomerol en Bordeaux appellations

Food & Wijn

Het is een zeldzaam, bijna heiligschennend gebaar: vanaf het oogstjaar 2025 zal Château Lafleur geen aanspraak meer maken op de appellations Pomerol of Bordeaux. Het is een weloverwogen beslissing, ingegeven door de urgentie van het klimaat en de ontoereikendheid van het AOC-systeem om te voldoen aan de eisen van een uitzonderlijk terroir. Een revolutie, uitgevoerd in naam van de traditie.

Alle artikels

Advertentie

Alle artikels