• HLCÉ

“Ma Vie à Table, à la belge” door Éric Fernez

BoekGastronomieHoofdKeukenVoedsel

Patrick Fievez

13 February 2025

Deze chef-kok, geboren in Quaregnon in de Borinage, kreeg twee Michelin-sterren voor zijn restaurant D’Eugénie à Emilie in Baudour bij Bergen en is ook eigenaar van twee brasserieën, Le Faitout (ook in Baudour) en La Marelle in Quévy. Geschreven door René Sépul, vertelt Éric Fernez over zijn carrière, zijn jeugd, die al in het teken stond van koken, en veel van de recepten uit zijn brasserie Le Faitout. En ze geven je echt zin om te gaan zitten en te eten.

Het was zijn grootmoeder van vaderskant – Bobonne Emilie – die Eric Fernez de smaak van het koken bijbracht. ” Het was een nogal burgerlijke, Frans geïnspireerde keuken. Er stond altijd een pan op het fornuis. Ze bereidde coq au vin, blanquette de veau en boeuf bourguignon en niet te vergeten lokale specialiteiten zoals Vlaamse asperges en in boter gebakken biefstuk. En ze at elke week friet. “In het huishouden van Fernez was eten geen sinecure. Elke avond begon de maaltijd met een terrine bij het aperitief… Daarna kwamen het voorgerecht, het hoofdgerecht en het dessert. “Elke avond “, benadrukt de tweesterrenchef. En op zondag? “Het was meer gepolijst en meer gastronomisch “. Zoals de pagina’s van dit boeiende boek onthullen, is Eric Fernez nooit een fan geweest van de moleculaire of veganistische keuken. “Smaak gaat niet over verfijning “, herhaalt hij graag.

© DR

Elke avond begon de maaltijd met een terrine bij het aperitief… Daarna kwamen het voorgerecht, het hoofdgerecht en het dessert. “Elke avond “, benadrukt de tweesterrenchef. En op zondag? “Het was meer gepolijst en meer gastronomisch “. Zoals de pagina’s van dit boeiende boek onthullen, is Eric Fernez nooit een fan geweest van de moleculaire of veganistische keuken. “Smaak gaat niet over verfijning “, herhaalt hij graag.

“Als je niet van boter houdt, is dit boek niets voor jou”.

Naast zijn vaak kleurrijke herinneringen geeft hij ons een schat aan recepten uit zijn brasserie Le Faitout, in 2015 uitgeroepen tot “brasserie van het jaar” door de Gault&Millau gids. Runderwang à la bourguignonne, konijn met pruimen, Mechelse koekoek met gantoise saus, kroket met gegratineerde chicon (onweerstaanbaar!), thermidor met kreeft, zalm à l’oseille (het typische gerecht van de gebroeders Troisgros), tiramisu op Belgische wijze, rabarbertaart… Naast zijn creaties in zijn tweesterrenzaak (tegenover Le Faitout) geeft de chef blijk van een echte passie voor brasseriegerechten, deze comfortabele, gastronomische en gezellige keuken. Hij heeft ook een passie voor wijn en bier (zijn brasserie La Marelle heeft 480 bieren op de kaart). Hij zal ons vertellen over het avontuur van zijn tweesterren gastro-restaurant.

Foto omslag: © Cicci Olsonn

L'Éventail, een cultureel en sociaal epos

Ondernemerschap

Sinds de oprichting in 1887 is L’Éventail door de eeuwen en generaties heen uitgegroeid tot een belangrijke pijler van de Belgische cultuur en levensstijl. Het is meer dan een tijdschrift, het is een levend geheugen, een spiegel van de esthetische, intellectuele en sociale trends van zijn tijd. Hier blikken we terug op de fascinerende geschiedenis van deze iconische titel, die zijn 138e verjaardag viert. Het is nu het oudste Belgische tijdschrift en het oudste Europese tijdschrift dat nog gedrukt wordt.

Diner in Château d'Argenteuil

Jetset & Adel

In het kasteel van Argenteuil in Waterloo, waar nu de Europese School Brussel-Argenteuil is gevestigd en waarvan de stichter en huidige voorzitter Prins Félix de Merode is, werd een galadiner georganiseerd voor de vereniging “Cœur-accord”. Cœur-accord”, onder het beschermheerschap van prins en prinses Charles-Louis de Merode (ouders van prins Félix), is een vereniging zonder winstoogmerk met als doel kinderen en tieners te helpen zich te ontwikkelen en hen op te voeden en te beschermen op het gebied van relaties, emoties en seks © Violaine le Hardÿ de Beaulieu

12/09/2025

Extra informatie

Boek

Eric Fernez – Mijn leven aan tafel

Auteur

Tekst: René Sépul
Foto’s: Cici Olsonn

Uitgever

Sh-Op Uitgaven

Op internet

Advertentie

Als de werkelijkheid fictie inspireert: Simenon en de wereld van de misdaad

Boeken

In “Simenon au cœur du crime” (Simenon in het hart van de misdaad) presenteert Michel Carly een studie die enkele van de dubbelzinnige relaties onthult die de meest productieve van de Franstalige romanschrijvers had met de politie en, meer onverwacht, met de onderwereld.

Alle artikels

Advertentie

Alle artikels