• HLCÉ

100% Belgische dranken om de feestdagen af te ronden

Droog januariGemaakt in BelgiëNiet-alcoholische drankenvakantieZomer

Hughes Belin

21 August 2025

Tussen barbecues en aperitieven op het terras zijn er genoeg mogelijkheden om te drinken tijdens de zomer. Het goede nieuws is dat je 100% Belgische aperitieven kunt organiseren als je maar wilt. De redactie selecteerde een reeks dorstlessende drankjes, met of zonder alcohol, puur Belgische creaties en lokale alternatieven voor geïmporteerde producten, dus je hoeft niet elders te zoeken.

Spa Touch Mocktails, een voorproefje van vakantie

Spadel

Voor de zomer van 2025 heeft Spa haar derdemocktail gelanceerd, Strawberry Daiquiri, een dorstlessende bom van frisheid met pittige, romige aardbei. Vorig jaar lanceerde het Belgische merk zijn eerste twee: Spa Touch Mocktail Passion Fizz, met de zuurheid van maracudja in evenwicht gehouden door de body van perzik, en Spa Touch Mojito, zeer verfrissend met een lange muntachtige afdronk maar zonder de geoxideerde sensatie van muntblad. Drie natuurlijk bruisende drankjes die een genot zijn om te drinken omdat ze veel complexer van smaak zijn dan eenvoudig bruiswater met een smaakje. Drink ze op elk moment van de dag om je op vakantie te wanen, zelfs op kantoor.

Heyu Berry Blossom, proost!

Heyu

De jonge Jonas Van Hemelryck, oprichter van het Belgische merk van‘functionele mocktails‘, is deze zomer weer bezig met een nieuwe smaak,‘Berry Blossom‘, als aanvulling op zijn heerlijke assortiment van Passion Lime, Spicy Peach Vanilla en Citrus Bitter. Deze alcoholvrije drankjes kunnen‘on the rocks’ gedronken worden, met de gebruikelijke fruit- en groentecocktailingrediënten, en zijn gekruid met prebiotica zoals tapiocavezels en agave-inuline om de spijsvertering te bevorderen en de darmmicrobiota te stimuleren. Net als zijn grote zussen bevat Berry Blossom weinig suiker. Het is een explosieve mix van frambozen- en zwartebessensap met fruitkefir, in balans gehouden door een vleugje vlierbloesem. Het is verkrijgbaar in flessen van 70 cl en ziet er net zo kostbaar uit als een sterke drank, maar je kunt het met mate drinken.

Scob zal je barbecues in vuur en vlam zetten

Scob

Scob

De markt voor alcoholvrije producten stimuleert de creativiteit van de Belgen enorm. Deze variatie op kombucha gemaakt van speciaal geselecteerde gefermenteerde thee, absoluut zonder suiker, waaraan CO2 is toegevoegd om het bruisend te maken. Het duo Céline Cogniaux en Guillaume Berlemont uit Namen heeft een ongelooflijk resultaat bereikt: drie bruisende drankjes die je zullen verbazen. “Bloom” is gemaakt van witte thee gefermenteerd op een scoby (een symbiotische cultuur van bacteriën en gist die wordt gebruikt om kombucha te maken) gevoed met rietsuiker. Rond en bloemig met hints van geel fruit, perfect bij een koud voorgerecht of een fruitdessert. “Blade” is gemaakt van groene theetwijg (blad en takje) gefermenteerd op scoby en gevoed met bietsuiker. Het is op zijn zachtst gezegd “wild”, perfect bij vis, Aziatische gerechten en geitenkaas. “Boter’ is gebaseerd op melkachtige oolong gefermenteerd op een jun(scoby gevoed met acaciahoning). De boter-, brioche- en perziksmaak past uitstekend bij kazen en gerechten met saus. Deze wondertjes worden in Brussel gemaakt in een atelier in Be-Here en zijn te koop in de beste delicatessenwinkels en een paar goede kaaswinkels.

Nebula, een shot frisheid

© Nevel

Het is al een rage in New York, maar het is een primeur in België, en koffieliefhebbers kunnen zich alleen maar verheugen. Loes Indekeu en Anthony van Esser, een koppel uit Antwerpen dat gek is op petit noir, hebben de eerste Belgische coldbrew koffie in blik ontworpen. De koffie wordt geëxtraheerd zonder percolatie en bij een lage temperatuur, wat zuurheid en bitterheid voorkomt. De bonen komen rechtstreeks uit Costa Rica en worden in België gebrand. De koffie wordt geconserveerd in blikken van 25 cl met stikstof. Je hoeft alleen maar met het blik te schudden om een goed schuimende koffie te krijgen, zonder suiker, additieven of bewaarmiddelen. Vers uit de koelkast kan de Nebula (‘wolk’ in het Latijn) worden gedronken als ijskoffie of als koude latte, met of zonder aromatische vanille-, kokos- of karamelsiroop. Het kan ook worden gedronken als alcoholvrije cocktail, gewoon met tonic on the rocks. En voor de kenners kan er een negroni van worden gemaakt met gin, Campari of vermout.

Ciaocello is (een beetje) Italië

© Ciaocello

Het is hét bier van de zomer! Een bier dat smaakt naar limoncello, het lijkt zo voor de hand liggend, en toch had niemand er eerder aan gedacht. De jonge Rob Aerts heeft een passie voor bier en werkte na 7 jaar bij InBev in de horeca en daarna in de marketing. De perfecte achtergrond om uit te vinden. Ciaocello is een bier van hoge gisting waaraan citroensap en citroenschilaroma’s zijn toegevoegd. Het resultaat is een voller bier dan een pils, met een ongelooflijke limoncello smaak, heel licht zoet, een beetje zoals een Corona, met de citroen die frisheid toevoegt. Drink het op een terras, in de zon, als aperitief. Heerlijk bij witte pizza en asperges, maar ook bij cheesecake of sabayon.

Afbeelding omslag: © Scob

Cezanne

Kunst & Kultuur

Van de steengroeven van Bibémus, genesteld op slechts een paar kilometer van Aix, tot de bastide Jas de Bouffan, het familielandgoed, en het atelier van Lauves, de laatste creatieve plek van de schilder, deze zomer nodigt Cezanne’s geboorteplaats bezoekers uit om de voetsporen van zijn geboortezoon te volgen.

Van 28/06/2025 tot 12/10/2025

Advertentie

Als kunst... Champagne

Food & Wijn

Dankzij de kunst zijn champagnehuizen culturele en artistieke iconen geworden, waarbij elke fles een verhaal van elegantie en inspiratie vertelt. Art Nouveau, gevolgd door Art Deco, gaf hen alle ruimte voor creatie en versterkte het idee dat champagne weliswaar een kostbare nectar is, maar ook een kunstobject kan worden.

Alle artikels

Advertentie

Alle artikels