Le porto est un vin muté, c’est-à-dire un vin dont la fermentation est interrompue par l’ajout d’eau-de-vie de raisin (aguardente), ce qui permet de conserver une partie des sucres naturels et d’atteindre un degré d’alcool autour de 20%. Ce procédé, systématisé au XVIIe siècle par les négociants britanniques, visait à garantir la stabilité du vin durant le transport maritime vers le Royaume-Uni et les colonies de l’Empire. Il a progressivement façonné une identité viticole propre à la vallée du Douro.
De wijngaarden van de Dourovallei © DR/Shuttertstock.com
Deze regio in het noordoosten van Portugal, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, wordt gekenmerkt door bergachtig terrein en arme schistbodems, ideaal voor veeleisende wijnbouw. Het klimaat is continentaal, met droge, hete zomers en strenge winters. De wijnstokken worden vaak verbouwd op terrassen, ondersteund door droge stenen muren. De regelgeving die in 1756 werd opgelegd door de Markies van Pombal maakte van de Douro de eerste Appellation d’Origine Contrôlée ter wereld. Portwijn moet gemaakt worden van inheemse druivensoorten, de belangrijkste zijn touriga nacional, touriga francesa, tinta roriz, tinta barroca, tinto cão en tinta amarela.
Tawny Port onderscheidt zich door de manier waarop het wordt gerijpt: het rijpt langzaam in eikenhouten vaten van 600 tot 640 liter, ook wel bekend als pijpen, waarin de wijn wordt blootgesteld aan gecontroleerde oxidatie. Dit langdurige contact met de lucht leidt tot een geleidelijke kleurverandering (van dieprood naar amber en tawny) en de ontwikkeling vantertiaire aroma’s.
Alice Bown Agentschap
Contrairement aux portos ruby, qui conservent des notes de fruits rouges frais, les tawny présentent une palette aromatique composée de fruits secs, de caramel, de miel, de noix, d’épices douces et de café torréfié. Leur texture est généralement plus souple et veloutée, les tanins ayant été adoucis par le temps. Un tawny peut être dégusté seul, légèrement rafraîchi, ou en accompagnement de fromages affinés (notamment sur des fromages à pates persillées. Essayer, c’est divin), de pâtisseries à base de fruits à coque (notamment l’amande), ou encore de desserts au chocolat (surtout quand il est noir). Une fois ouvert, il se conserve plusieurs semaines sans altération notable grâce à sa stabilité. Les tawny sont commercialisés soit avec un âge moyen (10, 20, 30, 40 ans), soit comme millésimés (colheita), selon la réglementation de l’Institut des Vins du Douro et de Porto (IVDP).
Villa Nova de Gaia, aan de oever tegenover Porto, aan de Douro © DR/Shuttertstock.com
Graham’s vestigde zichzelf al in de 19e eeuw als een van de grote namen in portwijn. De opkomst versnelde met de aankoop in 1890 van Quinta dos Malvedos, een emblematisch landgoed in de Boven-Douro, en de bouw van de wijnmakerij in Vila Nova de Gaia. Hier worden Grahams wijnen gerijpt. De gematigdere temperaturen vertragen de verdamping, wat de concentratie en stabiliteit van de aroma’s ten goede komt.
Graham’s werd in 1820 in Porto opgericht door de broers William en John Graham, aanvankelijk textielhandelaars in Glasgow.Sinds 1970 wordt Graham’s gerund door de familie Symington, ook uit Glasgow en aanwezig in Portugal sinds 1882. Er zijn vijf generaties geweest en vandaag de dag zijn er tien familieleden actief in het beheer van de landgoederen. Naast Graham’s bezit de Symington Family Estates groep verschillende historische huizen (Cockburn’s, Dow’s, Warre’s) en produceert het ook stille wijnen onder verschillende labels. Als gevolg hiervan is de Symington-groep nu de grootste wijnbouwer van de Douro, met 1.114 hectare wijngaarden verspreid over 26 landgoederen.
Charlotte Symington © Alice Bown Agency
Graham’s biedt een reeks Tawny Ports die worden geproduceerd volgens een rigoureuze methode van mengen en rijpen. De 20 Year Old, met zijn aroma’s van gekonfijt fruit, sinaasappel en hazelnoot, belichaamt een balans tussen frisheid en rijpheid. De 30 Year Old wint aan complexiteit met tonen van honing, gedroogd fruit en een zijdezachte textuur. De 40 Year Old is samengesteld uit batches die van generatie op generatie worden doorgegeven en biedt een hoge concentratie en een sterk ontwikkeld aromatisch palet, met toetsen van toffee, pure chocolade en sultana’s. Een 50-Year-Old vervolledigt deze historische reeks.
DR/Shuttertstock.com
Voor de eerste keer in zijn geschiedenis lanceert Graham’s een 80 jaar oude tawny port ter ere van de verjaardag van Peter Symington, een belangrijke figuur in de familie. De blend is ontwikkeld door zijn zoon, Charles Symington, die momenteel Cellar Master en Joint Managing Director van het bedrijf is. De blend is gemaakt van wijnen die dateren uit de jaren 1940, zorgvuldig bewaard in de kelders van het bedrijf. Deze wijn is de eerste die op de markt wordt gebracht onder de nieuwe 80 Year Old Tawny reglementaire categorie, erkend door het IVDP begin 2024. De beslissing om de wijn op de markt te brengen werd ingegeven door de kwaliteit van de oorspronkelijke blend, die in eerste instantie voor privégebruik was gemaakt.
Alice Bown Agentschap
Le vin se présente avec une robe ambrée profonde et brillante. Le nez évoque des arômes intenses de noix, de figue séchée, de mélasse et de café, complétés par des notes de caramel, d’orange confite et de vanille. En bouche, la texture est onctueuse, marquée par une fraîcheur surprenante compte tenu de l’âge. La finale, longue et nuancée, révèle des tonalités de tabac blond et de thé noir.
Alice Bown Agentschap
Graham’s 80 Year Old Tawny Port wordt geleverd in een doos geïnspireerd op de inheemse flora van de Dourovallei. De productie is strikt beperkt tot 600 stuks. Voor de Belgische markt wordt de distributie verzorgd door The Nectar, met beschikbaarheid gepland vanaf deze zomer. De beoogde verkoopprijs is €2.000.
Advertentie
Advertentie