• HLCÉ

José Andrés, de filantropische chef-kok

FilantropieGemeenschapslevenHumanitairHumanitaire actieKeukenNGOPortretSolidariteit

Christophe Vachaudez

13 April 2025

José Ramón Andrés Puerta, een Catalaanse chef-kok met een uniek carrièrepad, maakte fortuin aan de andere kant van de Atlantische Oceaan door het principe van tapas te importeren naar de Verenigde Staten, maar dat is niet alles! Als ervaren fijnproever is hij ook de oprichter van World Central Kitchen, een NGO die maaltijden verstrekt in gebieden die getroffen zijn door oorlog of natuurrampen.

Het begon allemaal in Barcelona toen José Andrés twaalf jaar oud was, José Andrés (geboren in 1969) al voor zijn familie kookte. Het was een passie – of eigenlijk een roeping – die hem nooit in de steek liet en op zijn vijftiende schreef hij zich in aan de horeca- en hotelschool van de stad. Zijn leertijd bij chef-kok Ferran Adrià, eigenaar van het beroemde restaurant El Bulli, deed de rest. Op 21-jarige leeftijd bracht zijn verlangen om verder te gaan hem naar de Verenigde Staten, waar zijn liefde voor de Spaanse keuken hem motiveerde om te werken voor verschillende restaurants met veelzeggende namen: Paradis Barcelona, El Dorado Petit en El Cid, allemaal in New York. Gretig naar nieuwe ervaringen verhuisde hij naar Washington, waar zijn vaardigheden hem leidden naar verschillende etablissementen zoals Café Atlántico, met zijn Spaans-Amerikaanse menu, Zaytinya, met zijn Grieks-Turkse keuken, en Oyamel, bekend om zijn traditionele Mexicaanse gerechten. Maar José Andrés ‘ roem explodeerde toen hij besloot het principe van tapas en zijn restaurant Jaleo opende. Hij keerde regelmatig terug naar Spanje en struinde elke provincie af op zoek naar de beste producten.

Net zo bekend aan de andere kant van de Atlantische Oceaan als op het schiereiland waar hij geboren is, kreeg hij de kans om een televisieprogramma te presenteren waar hij jarenlang lokale recepten of gewaagdere smaakcombinaties uit distilleerde. Het kookboek dat hij in 2007 publiceerde was een groot succes en ook al heeft hij na drieëntwintig jaar werken in het land van Uncle Sam de Amerikaanse nationaliteit gekregen, zijn hart blijft in Spanje. Hij bewees dit nogmaals door de Little Spain Market in New York op te zetten, een ruimte van 3.200 m² gewijd aan de Iberische gastronomie. Time Magazine beschouwt hem als een culinair icoon en zangeres Selena Gomez heeft hem zelfs uitgenodigd voor haar kookprogramma op tv. In 2022 werd een serie gewijd aan de chef en zijn familie… José Andrés is overal en de prijzen stromen de laatste jaren binnen.

Spanje heeft zijn verdiensten erkend door hem in 2010 de Ordre des Arts et des Lettres toe te kennen, in 2015 de Médaille du Mérite touristique, section internationale, en in 2017 de Médaille d “or du Mérite, section Beaux-Arts. Hij werd in 2011 uitgeroepen tot beste chef-kok door de James Beard Foundation en blijft op het hoogste niveau werken. In 2016 kreeg hij twee Michelinsterren voor zijn restaurant MiniBar in Washington. Deze Asturiër van geboorte en Catalaan van adoptie, die nu aan het roer staat van zo” n veertig restaurants in de Verenigde Staten en Spanje, is niet gestopt op het culinaire front: hij is wereldwijd bekend als oprichter van deNGO WCK (World Central Kitchen ). Wereldkeuken.

The World Central Kitchen Cookbook rassemble recettes et récits solidaires. © DR

L'app World Central Kitchen prolonge la mission de son organisation. © Igor Golovniov, S197, Photo News

Genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede

Ontroerd door het geweld van de aardbeving in Haïti in januari 2010, werd hij geïnspireerd door chef-kok Robert Egger, die in Washington DC een solidariteitsplatform voor de minstbedeelden oprichtte, vergelijkbaar met de Restos du Cœur. Maar José Andrés denkt groter en wil de formule aanpassen aan de hele wereld om mensen die getroffen zijn door conflicten of natuurrampen fatsoenlijke maaltijden te brengen. De organisatie, die zeer snel kan reageren, was aanwezig in Puerto Rico na orkaan Maria in 2017. Ze was zeer actief tijdens Covid-19 en in Oekraïne sinds 2022, evenals in Gaza, waar willekeurige aanvallen van het Israëlische leger zeven leden van WCK doodden, tot grote schrik en verdriet van José Andrés. Maar niets kan dit momentum, dat rekening houdt met de gewoonten van mensen, stoppen. Paella is uit den boze in Oekraïne! José Andrés heeft aan alles gedacht en zijn chef-koks gebruiken lokale knowhow. Als onderdeel van deze humanitaire inspanning kreeg de chef in 2015 de National Humanities Medal van president Barack Obama. Op 4 januari van dit jaar kreeg hij de Presidential Medal of Freedom uitgereikt door president Joe Biden.

En décembre 2018 à Tijuana, World Central Kitchen distribuaits des repas aux 2700 réfugiés du camp d'El Barretal. © Darren Ell, Polaris, Photo News

Pendant la pandémie de 2020 à Cambridge (USA), le restaurant Pagu préparait des repas pour les soignants, dans le cadrede l'initiative "Off Their Plate". © Keiko Hiromi/Polaris, Photo News

Le 4 janvier 2025 à Washington, le chef José Andrés a reçu, des mains de Joe Biden, la Médaille présidentielle de la Liberté, plus haute distinction civile aux États-Unis. © Leigh Vogel / CNP / Polaris, Photo News

Ooit genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede, sprak José Andrés zich uit tegen de onderdrukking van immigratie door Donald Trump en weigerde hij een restaurant te openen in een van de wolkenkrabbers die eigendom zijn van de president. Spanje eerde hem ook met de Prinses van Asturias Prijs voor Concord in 2021. De toegekende 50.000 euro werd door de chef gedoneerd aan de slachtoffers van de vulkaanuitbarsting in La Palma. Het Spaanse leger kende hem in 2024 het Grootkruis van de Orde van Maritieme Verdienste toe. Andere prijzen zijn onder andere de Jaime Brunet International Prize for the Promotion of Human Rights, uitgereikt door de Universidad de Navarra in hetzelfde jaar, en de International Solidarity Prize uitgereikt door de International Press Club, niet alleen als erkenning voor zijn jarenlange harde werk, maar ook voor zijn inzet voor filantropie door middel van koken, de basis van elke samenleving.

Foto omslag: © Michael Brochstein, SOPA Images, Shutterstock.com, Photo News

De reuzen van de zee in de moderne esthetiek

Kunst & Kultuur

Na Nantes legt de tentoonstelling Paquebots 1913-1942: une esthétique transatlantique (Cruiseschepen 1913-1942: een trans-Atlantische esthetiek) aan in Le Havre voor een tweede reis terug naar de gouden eeuw van de cruises. Dit prachtige boek nodigt ons uit aan boord te gaan van deze drijvende, moderne mythen, meesterwerken van de Art Deco, en onderzoekt hun impact op de collectieve verbeelding, die door twee wereldoorlogen werd uitgesleten.

Advertentie

Enfants de l’école et orphelinat de l’Ordre antonin maronite de Mrouj, au Liban

Met Solidarité-Orient een toekomst bieden aan de christenen van het Oosten, dragers van menselijkheid

Verenigingsleven

Solidarité-Orient is een vereniging zonder winstoogmerk, erkend als instelling die ontwikkelingslanden bijstaat, onder het beschermheerschap van koningin Mathilde. Haar missie is de christelijke gemeenschappen in het Nabije en Midden-Oosten – katholiek, niet-katholiek, orthodox of protestants – te helpen om optimale levensomstandigheden te garanderen en hun aanwezigheid in de bakermat van het christendom te behouden.

Alle artikels

Alle artikels