Camille Misson de Saint-Gilles
29 April 2025
Toen Silvio Denz, een estheet met een passie voor wijn, kunst en design, in 2008 het Huis Lalique overnam, ging zijn ambitie veel verder dan alleen het behoud van een erfgoed. Hij wilde de wereld van het merk nieuw leven inblazen door traditie, uitmuntend vakmanschap en moderniteit te combineren. Zijn vlaggenschipprojecten omvatten het revitaliseren van de Villa René Lalique, het historische huis van de meester-glasblazer uit 1920, en het moderniseren van de nabijgelegen fabriek.
© Villa René Lalique
Deze villa, door René Lalique ontworpen als een plek om te leven en te creëren, werd gebouwd in de onmiddellijke nabijheid van de bronnen die essentieel zijn voor de glasproductie: zand, hout en vooral voorouderlijke lokale knowhow. Het was in ditzelfde dorp Wingen-sur-Moder dat de meester in 1921 zijn eigen glasblazerij opende. Na zijn dood in 1945 zette zijn zoon Marc Lalique de familietraditie voort, transformeerde de fabriek en maakte een beslissende verschuiving van glas naar kristal.
© Villa René Lalique
© Villa René Lalique
Bijna een eeuw later liet Silvio Denz zich omringen door het beste talent om van de villa een uitzonderlijke plek te maken. Hij vertrouwde de Zwitserse architect Mario Botta de taak toe om een hedendaagse uitbreiding in glas en steen te bouwen, in overeenstemming met de oorspronkelijke geest van het pand. Deze lichte vleugel herbergt nu een gastronomisch tweesterrenrestaurant en een spectaculaire wijnkelder. Het nieuwe gebouw, dat in 2015 werd ingewijd, markeert de schitterende renaissance van dit unieke erfgoed, nu een plek van gastvrijheid, levenskunst en haute gastronomie.
© Villa Lalique
Onder de villa wacht oenofieleneen wonder: een kelder met zo’n 22.000 flessen, een waar heiligdom gewijd aan ‘s werelds beste wijnen. Bordeaux, Bourgogne, Toscane, Napa Valley… maar ook meer vertrouwelijke juweeltjes van landgoederen die zorgvuldig zijn geselecteerd door Silvio Denz zelf. Een paar stappen verderop bevindt zich een tweede kelder, ontoegankelijk voor het publiek, waar in bijna heilige stilte bijna 20.000 flessen liggen te rijpen. Je hoeft alleen maar door het imposante kelderboek te bladeren om de volledige omvang van deze oenologische schatkamer te waarderen: uitzonderlijke flessen, zoals een Château d’Yquem uit 1865, liggen daar, beschermd tegen het verstrijken van de tijd.
Boven dompelen zes uitzonderlijke suites, met de grootste verfijning gerenoveerd door Lady Tina Green en Pietro Mingarelli – interieurontwerpers verantwoordelijk voor de collectie meubels en decoratieve accessoires van het huis – gasten onder in dedroomwereld van Lalique. Kristal viert hier hoogtij, subtiel geïntegreerd in het meubilair, de verlichting en de details. Deelegantie is verstild, het licht gedempt en de materialen edel. Alles hier nodigt uit tot contemplatie.
© Villa René Lalique
Aan tafel bereikt de magie haar hoogtepunt. Want dineren in de Villa René Lalique is een buitengewone ervaring. Onder het hoge glazen dak ontworpen door Botta, waar het licht danst tussen glas, steen en kristal, drukt de met een Michelin-ster bekroonde keuken van Paul Stradner zich uit met haarscherpe durf. Samen met patissier Jonathan Bunel en Romain Iltis, gekroond tot beste sommelier van Frankrijk, creëren ze een menu dat technische strengheid en poëtische smaak combineert.
© Villa René Lalique
© Villa René Lalique
Elk bord is een kunstwerk, geserveerd met de precisie van een discreet ballet. De producten zijn nobel, de combinaties soms onverwacht maar altijd subliem. De wijn-spijs combinaties voegen een nieuwe dimensie toe aan het geheel. Broodjes, amuses en mignardises – niets wordt aan het toeval overgelaten. Een diner hier is een zintuiglijke reis, een eerbetoon aan de Franse levenskunst, gesublimeerd door kristal.
© Musée Lalique
Op slechts een paar minuten van de villa, het Musée Lalique de betovering nog groter. Het is gehuisvest in een voormalige glasfabriek in het dorp Wingen-sur-Moder en vertelt het verhaal van de ongelooflijke carrière van de ontwerper. Jugendstiljuwelen, parfumflesjes voor Coty, glas in lood, decoratieve voorwerpen en zelfs de beroemde radiatordoppen voor Rolls-Royce… De elegant opgezette tentoonstelling toont de evolutie van een unieke stijl, altijd op zoek naar moderniteit.
Het hoogtepunt van ons bezoek was een privérondleiding door de fabriek van Lalique. Helaas gesloten voor het publiek, opende het uitzonderlijk zijn deuren voor ons voor een fascinerende duik in de wereld van kristal. In een bijna heilige sfeer herhalen de blazers, snijders en graveurs hun gebaren met hypnotiserende precisie. Elk stuk vereist uren, soms dagen, nauwgezet werk. Het is gemakkelijk te begrijpen wat de signatuur van Lalique zo kostbaarmaakt: een stille eis, doorgegeven van generatie op generatie, als een adem van de eeuwigheid. Maar bezoekers kunnen gerust zijn: het museum biedt ook duidelijke, boeiende educatieve video’s, net zo verhelderend als een rondleiding door de fabriek.
– Je culinaire filosofie in drie woorden?
De drie “A” s “: Elzas, Oostenrijk, Duitsland. Deze drie regio” s vormen de ruggengraat van mijn keuken. De Elzas, natuurlijk, om zijn genereuze terroir en gastronomische traditie. Oostenrijk, mijn land van herkomst, voor zijn precisie, technische vaardigheden en gehechtheid aan de smaken van de kindertijd. En Duitsland, waar ik mijn tanden heb gezet, voor zijn strengheid en hedendaagse aanpak.
– Hoe beïnvloedt de omgeving van de Villa je kookkunst?
De Villa René Lalique is een aparte plek, genesteld in het hart van de Vogezen, bijna uit het zicht van de wereld. Deze uitzonderlijke omgeving vraagt om een luxueuze keuken, maar zonder opsmuk – een keuken voor het plezier, gericht op het essentiële. We verwelkomen graag reizigers van heinde en verre, maar we hechten ook veel belang aan de loyaliteit van onze vaste gasten. Het creëren van banden en regelmaat is ook wat ons werk zin geeft.
– Een kenmerkend gerecht dat René Lalique belichaamt?
Ik zou eerder zeggen een menu: het René Lalique Menu. Het weerspiegelt perfect de geest van de meester-glasmaker. Net als zijn creaties combineert het lokale uitmuntendheid met een open blik op de wereld. Het bevat producten uit de Elzas, gesublimeerd door verder weg gelegen invloeden, exotische noten en onverwachte texturen. Het is een eerbetoon aan zijn durf, zijn creativiteit en zijn smaak voor harmonie – altijd tussen traditie en moderniteit.
Waar verblijven
Villa Réné Lalique
Hotel***** en restaurant**
18 rue Bellevue, 67290 Wingen-sur-Moder, Frankrijk
www.villarenelalique.com
Château Hochberg
Hotel**** en restaurant
40 rue du Hochberg, 67290 Wingen-sur-Moder, Frankrijk
www.chateauhochberg.com
Wat te doen
– Bezoek het Musée Lalique
40 rue du Hochberg, 67290 Wingen-sur-Moder, Frankrijk
– Koopjes in de Lalique boetiek op Château Hochberg
– Bezoek de prachtige stad Straatsburg (35 minuten)
– Bewonder het uitzicht vanaf Kasteel Lichtenberg (17 minuten)
– Bezoek het middeleeuwse fort van kasteel van La Petite Pierre (16 minuten)
– Rondleiding door de Cristallerie van Saint-Louis-Lès-Bitche (16 minuten)
Advertentie