• HLCÉ

Belgische smaken, wereldwijd bereik

BakkerijGastronomieLifestyleRestaurant

Virginie Dupont

09 November 2025

Van Brussel tot Parijs, van Luik tot Caïro, een handvol Belgische adressen veranderen lokale smaak in een wereldwijde ervaring. Ambachtelijke pindakaas, gulle bakkerijen en intuïtieve gerechten brengen smaak, passie en emotie tot ver buiten onze grenzen.

“Mildheid is onoverwinnelijk” (Marcus Aurelius)

Benjamin Leveaux

Benjamin Leveaux

“We hebben een vaste buitenlandse klantenkring”, zegt Bénédicte Michaux, die samen met haar man Éric Une Gaufrette Saperlipopette oprichtte in Luik. Sinds 2013 wordt elk stokbrood, elke wafel en elke chouquette gemaakt volgens dezelfde strenge normen en vrijgevigheid die de reputatie van de bakkerij tot ver buiten de Cité ardente hebben gesmeed. “Deze nauwgezetheid wordt niet gemakkelijk doorgegeven aan het personeel, hoewel het een groot verschil maakt,” merkt Bénédicte op. Hier draait alles om overtuiging en oprechtheid. “Ons historische logo, een rood hartje, illustreert perfect de liefde die we in onze producten stoppen. Voor de winkel strekken de rijen zich uit, gemakkelijker gemaakt door de nog warme zoetigheden die gedistilleerd worden door deze plek die een instituut is geworden. Studenten en toeristen vertrekken beladen met pakjes die met de hand zijn klaargemaakt door de vrouw des huizes, herkenbaar aan haar handschrift en de lintjes. Gastronomische gidsen en internationale televisiezenders wedijveren om het adres… Zozeer zelfs dat Madame Saperlipopette, zelfs op vakantie op het Ile de Ré of in Egypte, herkend wordt door haar klanten! Tegenwoordig kan het echtpaar rekenen op hun kinderen, Emile en Augustin. De oudste heeft de oven en de turbine overgenomen, met een assortiment sorbets en ijsjes, waaronder een vanille met Saperlipopette koekjes die een cultfavoriet is geworden, terwijl Augustin, een getrainde chef-kok, naam heeft gemaakt met zijn frietjes en bijgerechten, trouw aan de regel van huisgemaakt. Zoals deze fish & chips en huisgemaakte tartaar. Een nieuwe generatie die niet alleen belooft, maar ook waarmaakt.

Une Gaufrette Saperlipopette – rue des Mineurs 7, 8 en 18, Luik – une-gaufrette-saperlipopette.be

L’intuition au service du goût

Maroussia de Neuville

Maroussia de Neuville

Arabelle Meirlaen a grandi au cœur de la ferme familiale, entourée de parents agriculteurs qui travaillaient chaque produit avec soin. De ce terreau naît sa vision : une cuisine intuitive, respectueuse des ingrédients, attentive à la santé et au bien-être. “Ma cuisine exprime ce que j’ai au plus profond de moi, et ça, personne ne peut le copier. Je cherche des saveurs, des associations, des techniques à même de nourrir le corps et l’esprit ”, explique-t-elle. Aujourd’hui, son restaurant éponyme, récompensé d’une étoile Michelin et d’une étoile verte qui reflète ses convictions écologiques, attire Allemands, Français et Luxembourgeois, venus goûter une cuisine gastronomique non guindée. “Belle, goûteuse, croustillante, pleine d’amour et d’émotions… Ma cuisine et ma vie se reflètent mutuellement”, précise-t-elle. En témoignent ses condiments vertueux, ses aromates fermentés, ses légumineuses germées et grillées ou encore ses infusions régénérantes… Jalonné de rencontres et d’apprentissages, son parcours a des accents globaux : herboristes d’Auvergne, chefs japonais, médecins indiens. Auprès de chacun, elle observe, questionne, expérimente, pour élaborer une carte qui marie harmonieusement plaisir et bien-être. L’an dernier, Arabelle a poussé cette dimension internationale encore plus loin en travaillant avec Brussels Airlines. Elle a élaboré les recettes des plats servis en business class sur les vols long-courriers de cette année, concevant des menus pour les quatre saisons, tout en respectant des contraintes strictes (pas de fermentations, pas de cru). Une nouvelle démonstration de sa capacité à créer une cuisine savoureuse et réfléchie, adaptée à un public mondial.

Arabelle Meirlaen • chemin de Bertrandfontaine 7, Marchin • arabelle.be

Van Brusselse pindakaas tot Parijse koffiebar

Buddy Buddy

Buddy Buddy

Buddy Buddy is het geesteskind van tweevrienden: Julien Gaucherot en Matt Samra, een stel globetrotters met een passie voor koffie. “Als we reizen, gaan we niet naar musea, maar naar coffeeshops”, lacht Julien. Matt, die is opgegroeid in Nieuw-Zeeland – waar pindakaas een religie is – liet Julien, die eerst sceptisch was, kennismaken met zijn eigengemaakte recepten. Wat volgde was een smaakrevelatie in de vorm van een romige pasta, rijk aan goede vetten en eiwitten, ver weg van het junkfoodcliché. In 2020 openden ze hun eerste koffiehuis-werkplaats in de Brusselse wijk Toison d’Or . Elk ingrediënt wordt zorgvuldig geselecteerd om de traceerbaarheid en kwaliteit te garanderen. De hazelnoten zijn Frans, de amandelen Spaans, de pinda’s Mexicaans. Beetje bij beetje breidt Buddy Buddy zich uit binnen de muren van zijn atelier van 300 m² in Anderlecht. In 2023 doet Parijs zijn intrede: er wordt een adres geopend in het 10e arrondissement, dat al snel een magneet wordt voor fijnproevers, toeristen en beroemdheden (Ariana Grande hield er zelfs een evenement), gestimuleerd door sociale netwerken. Bedacht als een“Louis Vuitton van pindakaas“Het merk zet in op eersteklas locaties, gepolijste verpakkingen en een gekalibreerde gastronomische ervaring. Vandaag de dag levert het 600 verkooppunten in vijftien landen, van de Verenigde Staten tot Singapore, en heeft het de B Corp-certificering, een garantie voor betrokkenheid bij de maatschappij, het milieu, bestuur en transparantie. Volgende hoofdstuk: een derde koffieshop, de grootste tot nu toe. Maar waar? Niet in België of Frankrijk. Wordt vervolgd…

Buddy Buddy – rue des Drapiers 10, Elsene – wij.buddybuddy.nl

Foto omslag: © Maroussia de Neuville

Eco-woordenboek: hoe goud kopen... en verkopen?

Economie & Financiën

Hoewel de banken zich grotendeels hebben teruggetrokken uit de handel in geel metaal, is het nog steeds heel gemakkelijk om te kopen en te verkopen. En het is gemakkelijk om een paar valkuilen te vermijden…

Antica Namur: Tot ziens in november!

Kunst & Kultuur

Antica Namur werd opgericht in 1977 en is uitgegroeid tot een langverwachte ontmoetingsplaats voor verzamelaars en kunstliefhebbers. De beurs is ook een kans om even te ontsnappen aan de alledaagse realiteit en om te dromen… De directeur van de beurs, Diane Kervyn de Volkaersbeke, vertelt ons meer over de editie van 2025, die nu al het artistieke evenement van het najaar wordt.

Van 08/11/2025 tot 16/11/2025

Advertentie

Met meerdere handen, (goede) smaak

Food & Wijn

Interieurarchitecten, keramisten, grafisch ontwerpers… Vandaag de dag wordt de kunst van het entertainen gezien als een georganiseerde bende. Om uitputtende ervaringen te creëren, doen chef-koks een beroep op de schoonheid van gebaren, de adel van materialen en de kracht van details. In Nantes, Luik en Brussel wordt gastvrijheid opnieuw uitgevonden: zorgvuldiger, samenhangender, beredeneerder.

Alle artikels

Advertentie

Alle artikels