• HLCÉ

Perrier-Jouët Volutes: een uitzonderlijke fles in België

ChampagneKunst en ambachten

Redactie

04 July 2025

In België onthult Perrier-Jouët Volutes, een limited edition ontworpen met Atelier Montex rond een Belle Époque jeroboam. Deze geborduurde creatie, die onthuld werd in het Boury restaurant van chef Tim Boury, is een eerbetoon aan de voluten van de Art Nouveau en sublimeert de finesse van de Belle Époque champagne.

Belle Époque erfgoed en Art Nouveau inspiratie

Depuis sa fondation en 1811, la Maison Perrier-Jouët inscrit l’art et la nature au cœur de sa démarche, choisissant dès l’origine le chardonnay comme cépage signature pour donner naissance à un style floral distinctif. En 1902, l’illustre verrier Émile Gallé conçoit une anémone du Japon stylisée qui devient l’emblème de la cuvée Belle Époque. Aujourd’hui, la Maison Belle Époque abrite la plus vaste collection privée d’Art Nouveau français en Europe, jalonnée d’œuvres de Guimard, Majorelle, Toulouse-Lautrec ou Rodin .

David Olkarny

L’Édition Volutes : conception et savoir-faire

Als onderdeel van de Objets Extraordinaires Collection onder de titel Ode à la Nature – Edition Volutes, reproduceert dit uitzonderlijke stuk de kronkelige lijnen en plantenmotieven die zo dierbaar zijn aan de Art Nouveau. Volutes is het resultaat van een hernieuwde samenwerking metAtelier Montex en is opgebouwd rond een Belle Époque jeroboam omringd door een handgemaakt frame van notenhout en gepolijst messing, terwijl de 24-karaats vergulde messing rollen zeven uur juwelierswerk vergen. Het haute couture borduurwerk, 160 uur in de maak, bestaat uit 8000 parels en pailletten in zo’n dertig tinten aangebracht op zijden organza, verrijkt met kristallen en glazen kralen met behulp van Lunéville haak- en naaldtechnieken.

CNCC/Perrier Jouët

CNCC/Perrier Jouët

Keldermeester Séverine Frerson heeft drie emblematische jaargangen gekozen om een zintuiglijke trilogie samen te stellen: de jeroboam uit 1999, met intense tonen van pioenroos en rode roos; de jaargang 2008, gekenmerkt door de delicatesse van sinaasappelbloesem en witte perzik; en de editie 2012, met hints van gekonfijte citroen, acaciahoning en zoete tabak, die de continuïteit van de bloemige en elegante stijl van het huis illustreren.

Atelier Montex : entre tradition et innovation

CNCC/Perrier Jouët

CNCC/Perrier Jouët

Fondée en 1949 par Jacques Lemonier, l’Atelier Montex s’est imposé dans la haute couture en maîtrisant broderie à l’aiguille, crochet de Lunéville et machine Cornely. Labellisé “Entreprise du Patrimoine Vivant” en 2013 et intégré aux Métiers d’Art de Chanel depuis 2011, Montex associe gestes artisanaux et technologies de pointe (impression 3D, découpe laser) pour offrir des créations toujours plus audacieuses. Sous la direction artistique d’Aska Yamashita depuis 2017, l’atelier perpétue l’équilibre entre savoir-faire historique et avant-garde créative .

Révélation gourmande chez Boury

David Olkarny

Volutes kreeg een voorproefje in België tijdens een vertrouwelijke lunch in restaurant Bouryin Roeselare, verzorgd door driesterrenchef Tim Boury, ambassadeur van Perrier-Jouët in België. Opgeleid in Ter Duinen en na gewerkt te hebben bij Comme chez Soi en Oud Sluis, kreeg Tim Boury zijn derde Michelinster in 2022 en de titel van “Chef van het Jaar” van Gault&Millau in 2017. De tartaar van langoustine met duindoornbessen en groene appel, gevolgd door de tulband van rifvis met venkel, vormde de kern van het Volutes-menu en benadrukte de frisheid en aromatische elegantie van de Belle Époque champagne.

Vertigo

Kunst & Kultuur

“De term “vertigo”, afgeleid van het Latijnse vertere, wat draaien of omslaan betekent, wordt gebruikt om de nieuwe tentoonstelling in de Villa Carmignac te beschrijven.

Van 26/04/2025 tot 02/11/2025

Extra informatie

Beschikbaarheid

Ode à la Nature – Édition Volutes zal in België op aanvraag verkrijgbaar zijn bij Perrier-Jouët voor een prijs van € 100.000 voor de jeroboam box set.

Advertentie

Vier het Belgische terroir op je barbecues!

Food & Wijn

Bij barbecueën gaat het niet alleen om vlees of vis, maar ook om salades, hapjes om te knabbelen terwijl je wacht tot de grill klaar is, en originele sauzen om erbij te serveren. België zit vol heerlijke producten waarvan de hoofdingrediënten van ons platteland komen, een combinatie van originaliteit en lokale producten.

Alle artikels

Advertentie

Alle artikels