• HLCÉ

Met meerdere handen, (goede) smaak

DecoratieDuurzaamEten op straatFoodtrucksGastronomieKeukenLifestyleRestaurant

Virginie Dupont

10 October 2025

Interieurarchitecten, keramisten, grafisch ontwerpers… Vandaag de dag wordt de kunst van het entertainen gezien als een georganiseerde bende. Om uitputtende ervaringen te creëren, doen chef-koks een beroep op de schoonheid van gebaren, de adel van materialen en de kracht van details. In Nantes, Luik en Brussel wordt gastvrijheid opnieuw uitgevonden: zorgvuldiger, samenhangender, beredeneerder.

Le Manoir de la Régate

Gaëlle Le Boulicaut

Genesteld op het platteland van Nantes, aan de oever van de rivier de Erdre,
Le Manoir de la Régate
een keuken die zowel gehecht is aan het terroir als toekomstgericht. Aan het roer staat chef-kok Mathieu Pérou, wiens gevoelige benadering van de gastronomie is beloond met een Michelinster en een groene ster sinds 2021, een weerspiegeling van zijn ecologische overtuigingen. In de eetzaal zorgt zijn zus Anne-Charlotte, die in 2022 een Rode Gids voor gastvrijheid won, voor een harmonieuze bediening. Mathieu komt uit de streek en werkt met lokale producenten die gekozen zijn voor de kwaliteit van hun producten en hun inzet voor duurzaamheid. Deze aandacht voor de leefwereld en voor knowhow komt ook tot uiting in zijn samenwerking met lokale ambachtslieden: messen gemaakt door een jonge messenmaker, ruwe houten elementen gebruikt als kistjes voor de voorgerechten en vooral op maat gemaakt servies van Ambre Hervo. “In antwoord op de gerechten die de chef bedenkt, creëer ik regelmatig nieuwe stukken. De vormen en afwerkingen evolueren, maar de verfijnde esthetiek blijft, om zijn kleurrijke keuken vol details te benadrukken”, legt de keramist uit. Deze samenwerkingen maken deel uit van een sterk ambachtelijke aanpak, gebaseerd op respect voor het creatieve proces. “We stellen geen deadlines en het heeft geen zin om een ambachtsman op te jagen. Ze zijn een essentiële schakel in de keten van smaak”, legt Anne-Charlotte uit.

Gaëlle Le Boulicaut

Gaëlle Le Boulicaut

Begin 2025 werd het restaurant volledig heringericht doorarchitect Aymeric Masson, met als doel de eetzaal een echo te laten zijn van de keuken en de omringende natuur. Vier kunstenaars hebben de ruimte overgenomen, waaronder de Belgische kunstenares Adeline Halot, die twee handgeweven hangende rivieren van linnen en roestvrij staal heeft gemaakt. Het resultaat? Een samenhangende omgeving, waar elke keuze bijdraagt aan een meeslepende ervaring. “Vandaag vertellen de verschillende lounges hetzelfde verhaal als onze gerechten, elk op hun eigen manier. Ze bieden meer comfort, meer intimiteit”, vertrouwt de chef ons toe.

Le Manoir de la Régate – 155 route de Gachet, Nantes – manoirdelaregate.com

Brutti, een stijlvolle foodtruck

Sights Agentschap

Ontstaan uit een late grappa tussen drie vrienden, waaronder Mathias Giannuzzi, chef-kok van La Cantinetta in Luik,
Brutti
is een foodtruck die zowel met zijn eten als met zijn uiterlijk indruk maakt. Op het menu: een
straatvoedsel
zoals de crapuloso, een puccia (rond brood uit Puglia) belegd met a la plancha gegrild porchetta – of, in een vegetarische versie, gerookte mozzarella en artisjokpuree – met truffelmayonaise, rode uiencompote met rozemarijn, parmezaan en rucola. Er is ook een reeks cicchetti, kleine hapjes die tijdens de maaltijd gegeten kunnen worden, zoals in Venetië, voor een vleugje verfijning.

Sights Agentschap

Sights Agentschap

Nicolas Bebronne, de grafisch ontwerper uit Luik die de unieke identiteit van deze foodtruck heeft ontworpen, claimt een aanpak die zowel rauw als levendig is, net als het Napolitaanse tumult dat hem inspireert. “Mijn wereld combineert populaire bruis met een rationalistische, geometrische stijl die is geërfd van Italiaans design uit de jaren 70, tegen een achtergrond van de strenge elegantie van het Olivetti-logo”, zegt hij. Het blauw, een knipoog naar het clubshirt van Napoli, belichaamt een viscerale vurigheid en een vorm van afwijzing van het nijvere noorden, terwijl het diepe groen een vleugje Italiaanse elegantie toevoegt – het soort waarmee je er goed uitziet, zelfs in een stad in puin. Op de achtergrond roept de fotografische sfeer de wereld op van Robbie McIntosh, de Schotse fotograaf die gefascineerd is door Napels. De dichte, gestructureerde, bijna korrelige korrel weerspiegelt ook een zoektocht naar orde in wanorde. Dit is meer dan alleen een voedseltruck, dit is een esthetiek die zowel gevoelig is als geworteld in de werkelijkheid en die het verhaal vertelt van Napels, een stad van contrasten waar de poëzie van design en de hardheid van het dagelijks leven elkaar ontmoeten.

Brutti – In uw tuin of op uw volgende bedrijfsevenement – brutti.be

Nummer honderd, jouw nummer één?

Benjamin Baltus

Le 203 is een uniek adres, onlosmakelijk verbonden met zijn chef Richard Schaffer. Samen met zijn partner Mathilde Hatte besloten ze echter een logisch vervolg op hun culinaire avontuur te creëren: Numéro Cent, een appartement van 95 m² in Sint-Gillis, ontworpen als toevluchtsoord om te koken, te lezen en naar vinyl te luisteren (of de speciale Spotify-afspeellijst). De flat is ontworpen met de hulp van interieurarchitecte Elona Pinto en weerspiegelt de smaak van het duo voor vakmanschap en delen. Deze consistentie tussen de twee projecten, die essentieel is voor Mathilde en Richard, is gebaseerd op hetzelfde plezier van entertainen, met aandacht, vrijgevigheid en hoge normen. Net als bij 203 deden ze een beroep op keramiste Marie Brisart, die ze acht jaar geleden leerden kennen. “Er is een natuurlijke band tussen ons, waaruit een echte vertrouwensband is ontstaan. We besteden zoveel aandacht aan onze keuken dat het voor de hand lag om evenveel aandacht te besteden aan het object dat de keuken ondersteunt”, vertelt Mathilde.

Benjamin Baltus

Benjamin Baltus

Les céramiques de Marie Brisart, devenues une signature du restaurant, trouvent ici naturellement leur place, prolongeant l’attention portée aux détails que l’on distingue dans tous les choix qui façonnent Numéro Cent : cuisine en inox brossé sur sol rouge satiné, mobilier chiné par le studio La Kasbah, pièces belges signées Vormen ou Muller Van Severen… L’ensemble compose une esthétique locale, chaleureuse et engagée, où rééditions de classiques du design réédités côtoient créations contemporaines. Imaginée comme une cuisine à vivre, la pièce centrale accueille aussi une sélection de produits belges triés sur le volet : granola Bamboo, café Belga & Co, pâte à tartiner Buddy Buddy, kombucha Rish… Tandis que la salle de bains fait place aux soins gantois Ray Care, et que la bibliothèque rassemble livres et magazines choisis avec soin.

Numéro cent • 100 rue Saint-Bernard, Saint-Gilles • numerocent.be

Aline Bouvy: Opvliegers

Kunst & Kultuur

Met Hot Flashes transformeert Aline Bouvy (1974) de ruimte in een theater van verontrustende observaties.

Van 21/06/2025 tot 12/10/2025

Advertentie

In Chimay gaan trappisten uit hun dak!

Food & Wijn

Voor het eerst in zijn geschiedenis verpakt Chimay zijn trappistenbieren in blik. Deze ongeziene beslissing combineert uitmuntendheid in het brouwen, monastieke strengheid en industrieel realisme. Maar deze openheid voor verandering komt op een moment dat het evenwicht van het trappistenmodel aan het verschuiven is. De spirituele crisis van ons tijdperk zou wel eens een neveneffect kunnen hebben… een brouwcrisis.

Alle artikels

Advertentie

Alle artikels