Martin Boonen
25 September 2025
Le Rallye des Autos. Y a-t-il une adresse plus emblématique d’Uccle et du Fort Jaco que cette institution de la chaussée de Waterloo ? Pas sûr. Pourtant, depuis quelques années, c’est peu dire que le Rallye se mourrait. Victime d’un manque d’investissement chronique, en cuisine ou en salle, il n’était, au fil du temps, plus devenu que l’ombre de lui-même. Autrefois rendez-vous du tout Uccle (résidents du Sud de Bruxelles, hockeyeurs, commerçants, banquiers, avocats…), il avait fini par ne plus n’être fréquenté que par une clientèle d’habitués captifs de leur routine. Bref, ça ne roulait plus des masses, au Rallye. Pourtant, l’établissement était l’héritier d’une très vieille histoire et a connu de vrais moments de gloire.
DR
Het verhaal begint aan het einde van de 19e eeuw, toen Pierre Hibert, een gerespecteerd figuur in de wijk, À la Nouvelle Ferme du Fort Jaco bouwde, een landelijk estaminet tegen de achtergrond van een boerderijgebouw. De plek kwam al snel tot leven en werd bezocht door paardenkoetsen, taxi’s en de eerste lokale trams. In 1927 nam Joseph Delgauffe de leiding over, breidde het gebouw uit en vestigde in 1930 een naam die voorbestemd was om te blijven bestaan: de Rallye des Autos. Vanaf dat moment werd het adres een kruispunt van het leven in Ucclois, met kermissen, cavalcades, optochten en zondagse aperitiefjes die voor een zeer Brusselse sfeer zorgden. Biljarten vierde hier hoogtij, onder het toeziend oog van Europees kampioen Emile Wafflard, terwijl Jacky Ickx, Eddy Merckx en Jean Graton hier een discreet onderkomen vonden. Met zijn mix van populaire traditie en discrete elegantie heeft de Rallye de decennia overleefd zonder ooit zijn geest te verliezen. Vanaf 2001 belichaamde Vincent de Raikem, een innemende lokale figuur, op natuurlijke wijze de ziel van de Rallye en verstevigde hij zijn status als emblematische bistro, waar het verleden nog steeds op gedempte toon spreekt(wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Rallye des Autos kan zich verdiepen in de uitstekende kroniek van Paul Grosjean, een beroemd journalist en specialist op het gebied van Brussels erfgoed, op de website die hij aan dit thema wijdt).
DR
Helaas overleed Vincent de Raikem vroegtijdig in 2021, waardoor zijn vrouw Sophie de leiding kreeg over een van de longen van het district. Maar het hart zat er niet meer in, of niet op dezelfde manier, en de Rallye zakte langzaam weg in de onbeweeglijke luiheid waar het de afgelopen maanden bekend om stond.
Om de slapende schoonheid wakker te maken, trekt Matthias Van Eenoo het kostuum van Prince Charming aan. En de casting is goed: deze Franse chef kent de klanten van de Ucluse goed, want hij heeft 10 jaar lang het gastronomische restaurant Brugmann geleid. En bovenal, zijn titel van Maître Cuisinier de France geeft hem alle autoriteit die nodig is om een instituut als de Rallye over te nemen.
Chef Matthias Van Eenoo © DR
Maar voordat we aan het eten denken, begint de vernieuwing van de Rallye des Autos in de eetzaal. Matthias Van Eenoo heeft niets aan het toeval overgelaten om debrasseriegeest van het restaurant levend te houden en het tegelijkertijd gezelliger dan ooit te maken. Weg zijn de donkere, plakkerige oude vloeren, vervangen door lichte, spectaculair weergegeven mozaïeken. Het hele arsenaal van de elegante brasserie is bijeengebracht, zonder dat er iets ontbreekt: geborsteld bestek, serviesgoed in de huiskleuren, tafelonderstellen in de stijl van 1930, zinkwerk van Ateliers Nectoux, gerestaureerde oude ballastverlichting naast nieuwe, identieke reproducties, wijnrode leren banketten en hun bijpassende stoelen in twee kleuren, lambrisering versierd met tekeningen en litho’s, afgeschuinde spiegels, enzovoort. De aandacht voor detail strekt zich uit tot de groene glazen met steeltjes voor de Elzaswijnen. De grote versierde bogen zijn goed gebruikt… Kortom, deze nieuwe Rallye des Autos trekt alle registers open!
DR
Het terras krijgt ook een grote opknapbeurt: het is nu gemaakt van teakhout, heeft elegant nieuw meubilair en decoratieve struiken die op maat zijn geknipt. Het valt niet te ontkennen, het is een echte blikvanger.
In de keuken heeft Matthias Van Eenoo de emblematische grill behouden en zelfs een zeer interessante schubbenbank op het achterterras toegevoegd. Het menu verlengt de brasserie-sfeer van de omgeving. We hadden niet anders verwacht. Maar naast de niet te missen Amerikaanse frietjes, Luikse gehaktballetjes en garnaalkroketten vind je er ook enkele klassieke bereidingen van dit type counterkeuken, die jammer genoeg te discreet zijn geworden, zelfs op de menukaarten van de meest voorbeeldige etablissementen van het genre. We hebben het over œufs mimosa, terrine de filet de sole pressée, potage aux légumes de saison, petits gris de Namur, cuisses de grenouilles, andouillette, rognons de veau, waterzooi, carbonades, lamsbout, coquillettes of boudin noir… Kortom, deze nieuwe Rallye viert een hele reeks Frans-Belgische streekgerechten!
DR
DR
Het mooiste is dat deze intentieverklaring op het menu wordt gevolgd door de resultaten op het bord. Deze eenvoudige maar technische gerechten zijn net als de omgeving: onberispelijk. De eieren en meurette komen in een kleine gietijzeren braadpan (heet, let wel) en bevatten een kleine schat van de Bourgondische keuken: een perfect gekookt zachtgekookt ei, met een romige, glanzende saus die de zuurgraad van de rode wijn mengt met de delicatesse van perfect ingelegde lente-uitjes. De keurig gepresenteerde kikkerbilletjes zijn om van te watertanden in hun gouden broodkruimels. Zelfs het mergpijpje krijgt een speciale behandeling wanneer het wordt geserveerd met zeer aromatische peterselie.
DR
DR
Matthias Van Eenoo is gepassioneerd door de klassieke haute cuisine en elke bouillon, elke saus, elk ijs en elke terrine wordt ter plekke gemaakt. Het is huisgemaakt, zonder compromissen. Er is niets extravagants aan het koken, de kruiden of de presentatie. Maar het allerbelangrijkste: er is knowhow! We (ver)komen naar de Rallye om het eenvoudige plezier te vinden van dingen die heerlijk klaargemaakt zijn: dingen die smaken zoals ze zijn! Dit zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar we moeten toegeven dat het een zeldzaamheid is geworden.
DR
We kunnen de Rallye des Autos niet verlaten zonder iets te zeggen over de service. Zoals we allemaal weten, is het sinds het tijdperk van de covis een uitdaging om personeel te werven, zelfs voor de meest gerenommeerde en gevestigde restaurants. De kwaliteit van het onthaal en de service in de eetzaal spelen echter een integrale rol in het plezier dat aan tafel wordt beleefd. En dit geldt des te meer in een brasserie waar het culinaire aanbod niet het meest verfijnde is. Als de keuken eenvoudig is, moet alles perfect zijn, zowel op als van het bord. Terwijl we af en toe klachten hadden over de kwaliteit van de bediening bij Brugmann, lijkt het erop dat Matthias Van Eenoo voor de Rallye zijn waakzaamheid op dit gebied heeft verdubbeld. Terwijl de keuken vol knowhow zit, heeft het personeel in de eetzaal, in onberispelijke uniformen (schort, wit overhemd, strikje), manieren… met precies de juiste hoeveelheid speelse oneerbiedigheid om ons eraan te herinneren dat we, voordat we in het hart van het Ucclois Fort Jaco zijn, nog steeds een beetje… in Brussel !
DR
Afgezien van de grappen, doet Rallye met de herleving van de grand brasserie-stijl ook een manier van serveren in de eetzaal herleven, in het bijzonder door het personeel te vragen om gebaren uit te voeren in het bijzijn van de klanten, in de eetzaal, die steeds meer zijn voorbehouden aan de intimiteit van de keuken: lamsbout uit de Pyreneeën geserveerd aan de wagen de tranche, de slag van de pepermolen, het strijken van de verse frieten wanneer die van u beginnen af te koelen in uw schotel, de bereiding en het flamberen van de crêpes Suzette minute, de presentatie van de dessertwagen… Echt, de Rallye des Autos van het Matthias Van Eenoo-tijdperk doet het goed!
DR
Net toen je dacht dat de stijl van de grote elegante brasseries in onbruik was geraakt, vervangen door bistronomische restaurants met chichiteux bereidingen of door etablissementen die luxeproducten gebruiken om zichzelf een soms obsceen chique vernisje te geven, is hier het weer, onder leiding van Matthias Van Eenoo, die een flamboyante terugkeer maakt in de Rallye des Autos! De autorally is dood. Lang leve de autorally!
Advertentie
Advertentie