• HLCÉ

Met Kerstmis is de grote keuken van Brugmann

BrusselChef-kok/koffieGastronomieRestaurantVieringen

Martin Boonen

27 November 2025

Bij Brugmann wordt er niet gelachen om de feestdagen en chef Matthias Van Eenoo zet al zijn vaardigheden als Maître Cuisinier de France in om een kerstmenu te presenteren dat die naam waardig is!

Als je aan het roer staat van een chique adres als de Brugmann, moet je onberispelijk zijn als het op de basis aankomt. Het grote gastronomische schip dat de naam draagt van de laan waaraan het sinds 2015 is afgemeerd, moet zijn mannetje staan, want het belichaamt een bepaald idee van de grote Franse keuken.

Brugmann

En dit jaar gaat chef-kok Matthias Van Eenoo (die net een topjaar achter de rug heeft met de briljante heropening van de beroemde Rallye des Autos in Ukkel) er helemaal voor. Dit jaar staan onder andere op het programma feestelijk menu niets minder dan een krab spiraal (yuzu parels, granaatappel, komkommer balletjes, tijgermelk, passie-koriander sorbet), een appel en foie gras tatin met Armagnac saus, een Mona-Lisa aardappel van de Brugmann met truffel crème, een eekhoorntjesbrood raviole geglaceerd met kalfssap, truffel, met truffel, kastanje en tijmbloesem, een trou normand met peer en wodka, sint-jakobsschelpen uit Dieppe gecontoureerd met truffel (savarin van sint-jakobsschelpen, aardpeer, bisque van gemarmerde kreeft), een hertenfilet met saus van Grand Veneur (veenbessen, gestoofde witlof, pommes dauphines) en als dessert zoetigheden uit Noël huis.

Brugmann

Brugmann

Bij het lezen van dit menu lijkt het duidelijk dat (afgezien van de krab) de chef zijn kant heeft gekozen tussen creativiteit en traditie. En de proeverij bewijst zijn gelijk. In een tijd van het jaar waarin we meer op zoek zijn naar troost en strelingen op het bord dan naar smaakvolle klappen en verontrustende combinaties, speelt Matthias Van Eenoo in op zijn sterke punten: een exquise, onverbloemde bereiding van de beste producten uit de Franse bourgeoisiekeuken. De smaken zijn krachtig en intens, de kruiden rigoureus geproportioneerd, de bereiding onberispelijk (groenten, zeevruchten of vlees, het is vlekkeloos) en de sauzen glad, glanzend en geglazuurd. Het is geen rommeltje, maar zo lekker!

Chef Matthias Van Eenoo © DR

Er was misschien een klein minpuntje aan de gekonfijte sint-jakobsschelpen. Hoewel de techniek mooi en perfect uitgevoerd is, was de truffel erg discreet in de mond. Laten we hopen dat toen we dit feestmenu voorproefden (op 23 oktober om precies te zijn), het seizoen voor echte wintertruffels(tuber melanosporum) nog niet was begonnen, en dat de komst van verse truffels onze indruk zal logenstraffen tegen de tijd dat u dit menu proeft.

Brugmann

Deze – relatieve – teleurstelling verbergt niet Matthias Van Eenoo ‘s meesterschap in de traditionele Franse keuken, die, wanneer ze in feestelijke tooi is gestoken, echt vreugde in de harten van mensen brengt.

Als er dit jaar in de Brugmann één onderwerp is dat niet ter discussie staat aan tafel, dan is het wel de kwaliteit van het kerstmenu van Matthias Van Eenoo.

Tony Cragg Gedachtenlijn

Kunst & Kultuur

Voor Tony Cragg (°1949, Liverpool) is beeldhouwen een methode om een oneindig veld van mogelijkheden te verkennen, waarbij elk materiaal een taal wordt, elk volume getransformeerd in een belichaamde gedachte.

Van 20/07/2025 tot 01/01/2026

Extra informatie

Restaurant

Brugmann

Adres

Brugmannlaan, 52-54
1190 Vorst (Brussel)

Reserveringen

Op internet

Advertentie

Au Châtelain, de verstilde revolutie van Odette en Ville

Food & Wijn

Odette en Ville is een klein instituut in het hart van de Châtelain-wijk, en in Brussel is het een populair adres, met een stevige basis. Maar zelfs de grote klassiekers moeten soms worden herzien. Het hotel-restaurant van de Litvine Society heeft onlangs een echte facelift gekregen. De eetzaal, keuken en menukaart hebben een grondige facelift gekregen, waardoor de zaak up-to-date is zonder het te verraden. Dit alles bevestigt de status van Odette en Ville als een veilige gok.

Alle artikels

Advertentie

Alle artikels